Go back

Celtic-spits Amido Baldé mag zich een seizoen tonen op de Freethiel

Tekst: Ward Callens - Foto: SNS Group/Rob Casey

Waasland-Beveren heeft met Amido Baldé (16-05-1991) nog een aanvallende versterking in huis gehaald op de laatste dag van de zomermercato. De sterke spits wordt een jaar ter beschikking gesteld door Celtic FC. De deal werd maandagavond definitief afgerond.

Waasland-Beveren was de voorbije weken nog op zoek naar kwaliteitsinjectie en vond die in Glasgow, in de persoon van Amido Baldé. De 23-jarige targetspits, 1m93 groot voor 88kg, wordt door Celtic FC tot eind juni op de Freethiel gestald. Baldé is een grote en atletische aanvaller. Hij werd geboren in Guinee-Bissau maar heeft ook de Portugese nationaliteit.

Amido Baldé begon zijn carrière in eigen land, bij Sporting Clube de Bissau en CF Balantas. Sporting Lissabon haalde de pas 17-jarige Baldé in 2008 naar de Portugese hoofdstad. Na enkele seizoenen in de sterke jeugdopleiding van Sporting werd de spits in het seizoen 2010-2011 uitgeleend aan de Portugese tweedeklasser Santa Clara en het Spaanse CD Badajoz uit de Segunda Division B. In het seizoen 2011-2012 werd Baldé opnieuw verhuurd, ditmaal aan Cercle Brugge, waarvoor hij meer dan 20 wedstrijden in de Jupiler Pro League speelde en 6 keer tot scoren kwam. Vervolgens trok hij naar de Portugese eersteklasser Vitoria Guimaraes. Daar speelde hij een seizoen lang samen met David Addy, die hij nu terugvindt bij Waasland-Beveren.

Na een prima seizoen in Guimaraes, Baldé vond 9 keer de weg naar de netten, legde het Schotse Celtic FC 2 miljoen euro op tafel voor de sterke spits, en bood hem een contract aan voor 4 jaar. Baldé verscheen vorig seizoen 20 keer op de grasmat voor de Schotse voetbalreus, voornamelijk in invalbeurten. De aanvaller mocht er eveneens proeven van de Champions League. Vanaf 2014 maakt Baldé deel uit van de nationale ploeg van Guinee-Bissau. Daarvoor kwam hij uit voor de nationale jeugdploegen van Portugal. Zo speelde hij met Portugal het WK U20 in 2011.