Go back

JONGE LEEUWEN SPELEN GELIJK IN TOPPER TEGEN EUPEN

Tekst: Bart Selleslags - Foto: Geoffrey Auret

Deze inhaalwedstrijd werd uitzonderlijk, door het paasweekend, op donderdag afgewerkt. De weersomstandigheden waren gelukkig veel beter dan op de oorspronkelijke datum in februari. Toen werd de wedstrijd afgelast door het extreme stormweer. Eupen staat al de ganse competitie samen met Westerlo op plaats 1 of 2 in het klassement en strijdt in het laatste deel van deze competitie nog mee om de titel.

Onze Jonge Leeuwen startten goed aan de wedstrijd en eisten het balbezit op. Na een mooie individuele actie plaatste Soumahoro de bal in de bovenhoek van het doel. Deze verdiende voorsprong voor onze youngsters zorgde er evenwel voor dat Eupen nadrukkelijk op zoek ging naar de gelijkmaker. Ondanks geen al te grote doelkansen kwam de gelijkmaker er iets voor de rust alsnog via een vrije trap.

In het begin van de tweede helft trokken de bezoekers meteen in het offensief. In de onderlinge duels werd er zeer veel strijd geleverd. Een bezoeker werd, na een sterke individuele actie, foutief gestopt in het strafschopgebied. Doelman Lusamba redde gevat waardoor de 1-1-tussenstand op het scorebord bleef staan. Eupen kende nog een tweetal goede mogelijkheden, maar zowel onze doelman als het doelhout voorkwamen een achterstand. Aan de overzijde zagen we een individuele actie van Trari die zijn inzet afgeblokt zag worden door een verdediger. Naarmate de wedstrijd vorderde, kwam er opnieuw meer balans in het spel. De partij kenmerkte zich vooral door strijd en de wil om te winnen, eerder dan het allerbeste voetbalniveau.

In de laatste minuten van de match kenden we geen geluk met twee zogenaamde wedstrijdballen. Eerst kopte Ofosuhene bij een open doelkans de bal bovenop het doelhout. Kort nadien knalde de ingevallen 16-jarige Maes bij zijn debuut, na een individuele actie, de bal op de rug van een verdediger. Over het geheel van de wedstrijd een logisch en verdiend gelijkspel.

Opstelling Jonge Leeuwen:
Lusamba, Ofosuhene, Beck, Rietdijk, Soumahoro, Talal, Erkelens (67′ De Weerdt), Trari (89′ Lu), Struylaart (67′ Johnson), Lully, Zaman (81′ Maes)

 

BEKER VAN BELGIË – U19

In onze U19 bekercompetitie stond na de winst in de eerste wedstrijd tegen KV Oostende een dubbel treffen met RSC Anderlecht op het programma. Bart Selleslags blikt terug op deze wedstrijden.

RSCA – SKB: 3-1 (05/03)

De eerste confrontatie met RSCA vond op dinsdagavond 5 maart plaats in Neerpede. De thuisploeg had deze datum voorgesteld, omdat heel wat U19-spelers ook deelnemen aan wedstrijden van de RSCA Futures, die in de Challenger Pro League actief zijn.

Onmiddellijk was het duidelijk dat we een tegenstrever ontmoetten waarbij spelers al 1B-ervaring konden opdoen. De wedstrijd startte dan ook logisch met een dominant voetbal van de thuisploeg, zonder groot doelgevaar. Zelf hadden we het moeilijk om het balbezit op te eisen wat maakte dat de collectieve druk verhoogde voor ons doel. In blok trachtten we RSCA zo goed mogelijk op te vangen. Rond het halfuur konden we een aanval gevat afstoppen. Spits Lu snoepte het leer af van een verdediger en bood de goedgevolgde Zaman het openingsdoelpunt aan: 0-1. De thuisploeg begon meer doelkansen te krijgen. Na een driedubbele poging moest doelman Baert zich dan toch gewonnen geven. Ruststand: 1-1.

De tweede helft werd aangevat met de intentie om zelf meer aan voetballen toe te komen. Bij de eerste thuisaanval ging onze doelman, na een eerder schot, bij de herneming in duel met een spits van RSCA. De scheidsrechter oordeelde dat onze goalie hierbij in de fout ging. Hij wees naar de stip én bestrafte Baert ook nog met de rode kaart. Een dubbele bestraffing die ons de rest van de wedstrijd zou achtervolgen. Doelman Nkoranigwa kwam tussen de palen, maar kon de 2-1 niet verhinderen. De druk was bij de thuisploeg van de ketel en zo versierden onze jongens zelf enkele doelkansen. Toch werd de manmeersituatie door RSCA verder goed uitgespeeld, zodat de partij uiteindelijk op 3-1 eindigde.

Een zeer leerzame wedstrijd voor onze jongens die verdiend door RSCA gewonnen werd. Al had de rode kaart natuurlijk wel een grote impact op de partij.

Opstelling U19:
Baert, Ofosuhene, Willems, Riedijk (62′ Beck), De Weerdt, Erkelens, Struylaart (62′ Johnson), Lully, Lu (48′ Nkoranigwa), Zaman (79′ Top), Capa (79′ Maes)

SKB – RSCA: 0-1 (12/03)

De terugwedstrijd werd om dezelfde reden als bij de heenronde op een dinsdag (12 maart) gespeeld.

De wedstrijd kende een gelijkaardig begin als de week voordien met verzorgd technisch balbezit van RSCA. Dit leverde meerdere dreigende situaties op in ons eigen strafschopgebied, maar doelman Baert en een verdedigend blok stonden paraat. RSCA vond net voor het halfuur dan toch een opening om te scoren.

Tijdens de rust werden de koppen bij elkaar gestoken en werd afgesproken om, met respect voor de tegenstander, meer wil en durf te tonen. Vanaf de eerste minuut in de tweede helft voelde je dat we meer in onze eigen kansen geloofden. Misschien had RSCA zich niet aan dit initiatief verwacht, want ze konden onze aanvalsdrift niet onmiddellijk counteren. Onze dreiging leverden meerdere doelkansen op. Er belandde een bal op de paal, een poging werd gered door de doelman en een van onze aanvallers besloot naast. Zelfs een strafschop konden we jammer genoeg niet verzilveren. Zo eindigde de match op 0-1.

Deze nederlaag leverde een dubbel gevoel op. Op basis van de twee wedstrijden verdiende RSCA zeker een plaats in de halve finale, maar misschien had er toch een verrassing in kunnen zitten als we de tweede helft niet met tien hadden moeten afwerken en onze kansen na de rust bij de terugmatch wél hadden kunnen verzilveren.

Alleszins mogen de jongens terugkijken op een zeer leerrijke periode in beide wedstrijden. Ze mogen fier zijn met het voetbal dat ze getoond hebben.

In de slotwedstrijd tegen KV Oostende werd nog gestreden voor de tweede plek in de poule, maar de Kustboys wonnen deze laatste bekermatch uiteindelijk met 2-1 na een strafschop in de slotminuten.

Opstelling U19:
Baert, Khatir, Willems, Beck, Rietdijk, De Weerdt (85′ Johnson), Ertürk (46′ Lu), Struylaart (75′ Erkelens), Lully (75′ Zegnoun), Zaman, Capa