JONGE LEEUWEN SPELEN IN UITZONDERLIJKE OMSTANDIGHEDEN KNAP GELIJK

Tekst: Bart Selleslags - Foto: Geoffrey Auret

Onze Jonge Leeuwen (U21) speelden vrijdagavond (01/03) op verplaatsing bij KV Oostende. Met de verloren heenwedstrijd (0-4) in gedachten wisten ze dat er een sterke tegenstander aan de kust op hen wachtte. Bij aankomst was meteen duidelijk dat door de weersomstandigheden de middenstrook van het veld er drassig bij lag. Ook later in de partij hadden deze omstandigheden een invloed. Bij de thuisploeg stond met Alessandro Albanese een bekend gezicht aan de aftrap.

Teamcoach Bart Selleslags blikt voor ons terug op deze wedstrijd:

“De wedstrijd kende een snelle start met een openingsdoelpunt voor de thuisploeg na vijf minuten. Na een verloren duel op het middenveld werd de thuisaanvaller te vrij gelaten, oog in oog met doelman Lusamba werkte hij beheerst af. Enkele minuten later hingen de bordjes alweer in evenwicht, Soumahoro kwam na een individuele actie tot scoren. Het was meteen duidelijk dat beide ploegen voor de overwinning wilden gaan. Ondertussen bleef de regen met bakken uit de lucht vallen met als gevolg dat het drassige veld nog meer water te verwerken kreeg. De wedstrijd kreeg hierdoor een specifiek karakter met meer en meer duels en onverwachte spelsituaties. Eén van deze fases leidde rond de 25ste minuut tot een penalty. Oostende kwam hierdoor al voor de tweede keer in de partij op voorsprong. Twee minuten later werd de wedstrijd door hevige hagel en enkele bliksemschichten stilgelegd. Beide ploegen werden na een tussenstop onder de plaatselijke tribune toch naar de kleedkamer gestuurd voor een tien minuten durende onderbreking. Met extra aanwijzingen in het sportieve strijdplan keerden onze Jonge Leeuwen op het terrein met de wil de wedstrijdomstandigheden te beheersen. Een aanvallende actie van Beck was onze eerste reactie, maar zijn voorzet werd net gemist door Soumahoro. Het moeilijk wegwerken van een afvallende bal rond eigen strafschopgebied, door de staat van het veld, gaf een thuisaanvaller de kans om te scoren, maar diens poging ging over. Beveren probeerde de druk te verhogen, maar een hoekschop gevolgd door een uithaal van Fall zorgden niet voor de gelijkmaker. Zo eindigde de eerste helft met een 2-1-voorsprong voor de thuisploeg.”

“In functie van de omstandigheden werd het wedstrijdplan tijdens de rust extra onder de loep genomen. Zaman kwam in het aanvallende deel van de ploeg Johnson vervangen. Ook Oostende had duidelijk een plan om de overwinning na te jagen. Doelman Lusamba vermeed met prima reflexen tot twee maal toe een derde doelpunt. Het antwoord van onze Jonge Leeuwen liet niet op zich wachten, Trari ging twee maal zijn kans. Bij zijn eerste poging bracht de thuisdoelman redding, zijn tweede doelpoging ging over. Rond het uur viel dan toch de gelijkmaker. Fall werkte een hoekschop van Struylaart in doel: 2-2! Het werd ondertussen erg bewonderenswaardig hoe beide ploegen er, ondanks de staat van het terrein, alsnog een boeiend kijkstuk van maakten. Na een doorgekopte bal van Soumahoro kreeg Trari een nieuwe mogelijkheid om te scoren, maar opnieuw stond de Oostendse doelman pal. Bij een voorzet van de ingevallen Zaman was er mogelijk sprake van handspel, maar een zeer goed leidend scheidsrechterstrio beoordeelde de fase als onvrijwillig. Op het modderige veld was het voor de spelers logischerwijs geen sinecure om zich recht te houden. Oostende voerde vervolgens een dubbele aanvallende wissel uit met direct daaropvolgend een nieuwe doelkans voor één van de invallers. Gelukkig voor geel-blauw bracht Lusamba ook bij deze poging opnieuw redding. In het laatste kwartier van de wedstrijd kwamen Talal, De Weerdt en Erkelens in de plaats van Fall, Struylaart en Trari. Zij zorgden er mee voor dat Beveren nog een slotoffensief met drie goede doelkansen kon lanceren. Eerst zag Capa zijn schot na een voorzet van Beck tegen de paal belanden, ook de rebound van Zaman kende geen succes. Vervolgens werd een voorzet van diezelfde Zaman door de vrijgelaten Soumahoro gemist. Eindstand: 2-2.”

“Deze wedstrijd, tussen twee ploegen die aan elkaar gewaagd waren, zal vooral onthouden worden door de weeromstandigheden. Die zorgden voor een nagenoeg onbespeelbaar veld. Een dikke pluim voor beide teams die er voor de talrijk aanwezige toeschouwers toch een boeiend kijkstuk van maakten. De veerkracht die onze Jonge Leeuwen toonden, maakt deel uit van de identiteit die we hen vanuit onze opleidingsfilosofie willen bijbrengen.”

Opstelling SK Beveren:
Lusamba, Beck, Ofosuhene, Struylaart (80’ De Weerdt), Lully, Willems, Capa, Fall (79’ Talal), Johnson (46’ Zaman), Trari (83’ Erkelens), Soumahoro

BEKER VAN BELGIË

Vorige week (woe 28/02) werkte het U19-team een nieuw bekerduel af. Door de kwalificatie in de vorige ronde nemen ze het nu op tegen RSC Anderlecht en KV Oostende.

Afgelopen woensdag zakte Oostende af naar de Freethiel. KVO had het ondertussen al twee keer opgenomen tegen Anderlecht: één keer werd er gewonnen, één keer verloren. Op het kunstgrasveld van onze academie werd het een genietbare partij met een spannend en beslissende slotfase.

“Oostende kwam in het eerste kwartier van de partij op voorsprong. Beveren kende een betere vervolg, maar kon onvoldoende voor open doelkansen zorgen. In de tweede helft lukte dit wel. Na een snelle flankaanval kon De Weerdt de voorzet van Top in één tijd in het dak van het doel trappen. Een vermijdbaar handspel gaf de bezoekers de mogelijkheid om op voorsprong te komen, maar doelman Baert redde gevat. De bezoekers kregen niet de tijd om deze misser te verwerken, want bij de daaropvolgende tegenaanval namen onze jongens wél de optie op een overwinning. Een knappe individuele actie van Maes werd even fraai door Verhulst in twee tijden in doel getrapt. Oostende ondernam nog een slotoffensief, maar kwam niet meer tot scoren. Naarmate de wedstrijd vorderde, kenden onze jongens progressie in hun spel. Ook de invallers trokken de overwinning mee over de streep. Eindstand: 2-1.”

Baert, Dinç, Beck, Zegnoun, Johnson (60’ Verhulst), Rietdijk, Zaman (60’ Maes), De Weerdt (70’ Westerlinck), Top (70’ Van Rumst), Lu Juhnui (75’ Onal), Erkelens