Go back

In memoriam: Urbain Braems

Tekst: Maarten Van Mieghem - Foto: Clubarchief

Gisteren bereikte ons het droevige nieuws van het overlijden van Urbain Braems, de meest succesvolle trainer uit het bestaan van geel-blauw. Na het heengaan van Wilfried Van Moer verliest de Beverse voetbalfamilie al voor de tweede keer op korte tijd een waar clubicoon die, net als de Kleine Generaal, SK Beveren mee op de kaart van het Belgisch voetbal zette.

Wanneer in Beveren en omstreken de naam Urbain Braems klinkt, denkt iedereen meteen aan de trainerscarrière van Urbain Braems, maar ook als voetballer speelde hij voor gerenomeerde clubs als Racing Mechelen, Club Brugge en Daring Brussel. Tijdens een Europese wedstrijd tegen het Nederlandse Feyenoord liep Urbain helaas een zware knieblessure op. Deze blessure kwam hij als speler niet meer te boven en niet veel later startte Urbains trainerscarrière.

In het begin van zijn carrière loodste Urbain Cercle Brugge in enkele jaren meteen naar Eerste Klasse. Nadat hij 1 jaar de troepen van Antwerp onder zijn hoede had, verhuisde hij naar Anderlecht. Met Anderlecht behaalde Urbain Braems zijn eerste landstitel in 1974, het jaar erop gevolgd door bekerwinst. Na deze sterke prestaties bij Anderlecht vertrok Urbain Braems richting de Freethiel om aan zijn eerste geel-blauwe ambtstermijn te beginnen.

Een overstap van het grote Anderlecht naar het kleine Beveren klinkt voor de huidige generatie misschien onwaarschijnlijk, maar niets was minder waar. Braems werkte er onder meer samen met Jean-Marie Pfaff en Jean Janssens en maakte van SK Beveren een echte topploeg. Samen wonnen ze de beker in 1978, de eerste grote trofee voor geel-blauw! Na dit succes vertrok hij naar Lokeren, maar de fundamenten bleken gelegd, want een jaar later won SK Beveren voor het eerst in zijn bestaan de Belgische landstitel! Nadat hij nogmaals coach was bij Anderlecht, besloot Urbain in 1981 om ook bij Beveren aan een tweede ambtstermijn te beginnen. Ongelooflijk maar waar, maar opnieuw werd het een ongelooflijk succesverhaal. Nadat enkele belangrijke spelers de club hadden verlaten, slaagde hij er toch weer in om zijn elftal te laten schitteren, want in 1983 leidde hij geel-blauw wederom naar bekerwinst. Het jaar nadien was het weer prijs en werd SK Beveren voor een tweede keer in zijn bestaan landskampioen. Urbain Braems loodste de club dus twee maal naar bekerwinst en één keer richting de landstitel. Een onwaarschijnlijke prestatie.

Na zijn dubbele passage bij Beveren werd hij ook nog trainer van het Griekse Panionios en het Turkse Trabzonspor. Ook bij Standard Luik was hij tussendoor nog een jaartje hoofdcoach.

Urbain werd 87 jaar. We wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte toe. De uitvaart zal plaatsvinden op zaterdag 18 september om 11.15 uur in de dekenale kerk te Zottegem. Rust zacht, Urbain!