JONGE LEEUWEN KLOPPEN PATRO MET 2-4

Tekst: Rudi Leys - Foto: Geoffrey Auret

Onze Jonge Leeuwen (U21) speelden maandagavond (12/02) uit bij Patro Eisden Maasmechelen. Naast de verre verplaatsing richting Limburg bleek ter plaatse het terrein waarop de wedstrijd diende gespeeld te worden op méér dan vijf minuten wandelafstand van de kleedkamers van het stadion te liggen. De thuisploeg koos er blijkbaar wel vaker voor om na de opwarming de wedstrijd onmiddellijk te starten en tijdens de rust in de buurt van het terrein te blijven. Patro vroeg hiervoor wel onze toestemming, die we hen ook verleenden om de wandeltijd te beperken tot enkel voor en na de wedstrijd. De omstandigheden deden hierdoor wat denken aan een vriendschappelijke wedstrijd, maar eens de scheidsrechter de wedstrijd op gang had gefloten, brak op het terrein een felle sportieve strijd los.

Teammanager Rudi Leys maakte voor ons volgend wedstrijdverslag op:

“Met zeer veel intensiteit en inzet startten beide ploegen aan deze wedstrijd. Onze Jonge Leeuwen diende per direct de thuisploeg van antwoord te zijn op het ietwat kleinere kunstgrasveld. De scheidsrechter van dienst moest samen met zijn assistenten heel alert zijn om de intensiteit in de wedstrijd goed te kunnen beoordelen in de verschillende spelfasen. Een eerste hoekschop van de partij werd door Zaman afgedwongen na een fraaie dieptepas van Fall. Het zou de eerste van vele hoekschoppen zijn die onze ploeg wist te forceren. Een snelle tegenaanval zonder al te groot doelgevaar was het antwoord van Patro. Op het moment dat een stormachtig begin van de wedstrijd even een rustmoment kende, leidde een bizarre situatie het openingsdoelpunt in. Patro kreeg een strafschop, nadat verdediger Ofosuhene een doeltrap, die hernomen diende te worden omdat de bal volgens de scheidsrechter onvoldoende stil lag, met de hand had gestopt. Onze jongens gingen bij de spelleider verhaal halen, maar die hield voet bij stuk en oordeelde dat het om vrijwillig handspel ging. Patro greep deze onverwachte doelkans met beide handen en trapte de penalty hard tegen de netten. De gedachte van een doemscenario in het verre Limburg werd onmiddellijk uitgewist door een sterke individuele actie van Soumahoro die hiervoor op de rand van de zestien foutief werd afgestopt. Fall zette zich achter de bal en trapte de vrije trap hard tegen de deklat. Toch bleef de gelijkmaker niet lang meer uit. Bij de volgende dreiging ging de bal, na handspel, opnieuw op de stip. Soumahoro trapte de bal beheerst voorbij de thuisdoelman: 1-1. Onze Jonge Leeuwen trachtten verder op zoek te gaan naar de voorsprong, maar op een moment dat er net iets te veel ruimte werd gelaten, maakte Patro een mooi tweede doelpunt door een indraaiende voorzet met het hoofd binnen te koppen. Onze Jonge Leeuwen bleven hun kans gaan en drukten de thuisploeg meer en meer op de eigen helft. Enkele hoekschoppen van Struylaart leverden wel gevaar, maar geen doelpunt op. Ook Soumahoro kon één op één met de doelman niet besluiten. Vlak voor rust was het toch raak. Khatir kon een nieuwe hoekschop van Struylaart dit keer wél in doel verwerken. Ruststand: 2-2.”

“Een zeer emotionele partij met snel combinatievoetbal verveelde tot op heden niemand rond het terrein. Zoals gezegd bleven de spelers, staf en scheidsrechters aan het terrein om even tot rust te komen. Het plan van aanpak voor de tweede helft werd door onze coaches en spelers besproken in een hoek van het veld. De voornaamste boodschap van teamcoach Selleslags was de juiste focus te behouden in deze energieke wedstrijd. Dit advies werd door onze jongens goed opgevolgd, want de eerste twee doelkansen waren voor Beveren via Struylaart en Fall. Niet veel later bleken we in een van de vele duels scherper op de bal te zijn. Een thuisspeler ging in de fout en kreeg zo zijn tweede gele kaart. De thuisploeg moest, met een man minder, de pionnen herschikken, maar dwong toch een goede doelkans af door na een vrije trap de bal op de deklat te koppen. Meer en meer werd de wedstrijd een kat-en-muisspel waarin we ons overtal dienden om te zetten in doelkansen en liefst een doelpunt. Meerdere dreigingen strandden door een foutieve laatste pas, interceptie van een thuisverdediger of redding van de doelman. Een zoveelste hoekschop van Struylaart bracht uiteindelijk dan toch de verlossing. De afvallende bal leverde Soumahoro zijn tweede doelpunt van de avond op. Ei zo na maakte hij zijn hattrick, maar een assist naar de goed gevolgde Capa had de wedstrijd op slot kunnen doen. Dit slot werd alsnog gevonden wanneer Beck op één van zijn loopacties De Weerdt wist te vinden die de bal beheerst in doel trapte.”

Een wedstrijd die in ons geheugen gegrift zal blijven door de omstandigheden qua locatie van het terrein, een zeer gemotiveerde tegenstrever die in hun eigen stijl hun kans ging, maar vooral ook door de prestatie van onze Jonge Leeuwen die toch wel verdiend de overwinning mee mochten nemen op de lange terugrit naar het Waasland.