JONGE LEEUWEN SLIKKEN VERLIES TEGEN FRANCS BORAINS, WEL WINST IN DE BEKER

Tekst: Bart Selleslags & Maarten Van Mieghem - Foto: Geoffrey Auret

Onze Jonge Leeuwen (U21) speelden op vrijdagavond (10/11) een uitwedstrijd tegen Francs Borains. De wedstrijd zou normaal gezien plaatsvinden op Le Cannonier (het A-veld van ex-Royal Excel Moeskroen), maar werd door de hevige regenval de laatste dagen op het laatste moment verplaatst naar het kunstgrasveld van Futurosport. Dit complex (jeugdacademie) bevindt zich eveneens in Moeskroen.

Team coach Bart Selleslags blikt voor ons terug op de partij:

“De thuisploeg begon onder het commando van de 31-jarige kapitein Megan Laurent het meest enthousiast aan de partij. In de U21-reeks is het immers toegelaten om bij een competitiewedstrijd een oudere speler van boven de 21 jaar op te stellen. Veel doelkansen leverde het lokale enthousiasme niet op, onze Jonge Leeuwen van hun kant toonden zelf te weinig veerkracht. Een eerste helft om kort over te zijn, ware het niet dat we op slag van rust een strafschop tegen kregen. Een vermeende duw, een licht contact vanwege onze verdediger, werd door de lokale scheidsrechter beoordeeld als voldoende foutief om te fluiten. De thuisaanvaller zette de strafschop om met een 1-0-ruststand als gevolg.”

“Na een donderpreek in de kleedkamer kwamen onze Jonge Leeuwen in de eerste minuut van de tweede helft meteen op gelijke hoogte. Door hoge druk te zetten dwongen we de thuisdoelman in de fout waarbij Soumahoro de bal wist te onderscheppen. De goed gevolgde Tallal duwde de bal na een snelle voorzet in de verste hoek binnen. Het was duidelijk dat we een ander gelaat wilden tonen dan in de eerste helft. Meteen na het doelpunt kregen we de kans om op voorsprong te komen, maar die mogelijkheid werd niet benut. We waren op dat moment dominant en eisten het balbezit op, het overwicht was duidelijk voor ons. Het balbezit op de helft van de tegenstrever hield ook wel enig risico in. Bij een te korte terugspeelpass vanuit het middenveld naar onze laatste verdediger ontfutselde een aalvlugge aanvaller de bal. Hij kon alleen op doelman Beniest oprukken en liet hem kansloos: 2-1. Hierdoor steeg opnieuw het geloof op een goede afloop bij de thuisploeg. Ook onze Jonge Leeuwen geloofden nog in hun kansen, maar wanneer een aarzeling tussen onze verdediger en doelman opnieuw werd afgestraft, voelde we dat het niet onze avond zou worden. Blijven strijden is echter de boodschap in onze opleidingsvisie, hetgeen onder het commando van de invallers zeker nog wel het geval was. De thuisploeg plooide helemaal terug, maar verzekerde met een dubbele gordel voor hun strafschopgebied de 3-1-thuiswinst.”

“Een nederlaag die zonder afbreuk te willen doen aan de verdienste van Francs Borains te vermijden was indien we in de eerste helft dezelfde scherpte zouden gebracht hebben dan in de tweede helft. We hebben hierdoor het verlies op onszelf afgeroepen. De individuele fouten brachten de thuisploeg terug in de wedstrijd. Voor onze Jonge Leeuwen een wedstrijd die ze zullen onthouden vanwege de leerzame momenten die zowel het wedstrijdverloop als het eindresultaat bepaalden. De kernboodschap is om nooit de basisbehoeften (inzet, duels en eenvoudig voetbal) in een wedstrijd te verloochenen en hierin meer een constante te brengen. Al zal voetbal steeds zijn onvoorspelbare momenten blijven hebben …”

Opstelling SK Beveren:
Beniest, Khatir, Ofosuhene, Lully, Johnson (80′ Beck), Rietdijk (60′ Capa), Willems (68′ Junhui Lu), Tallal, Struylaart (80’ Erkelens), Zaman (60’ De Weerdt), Soumahoro

BEKER VAN BELGIË

“Twee dagen eerder kenden onze U19 (mix U18- en U21-spelers) wel succes in de terugwedstrijd van de beker tegen KV Mechelen. Daar waar er in Mechelen twee weken eerder terecht verloren werd, hielden we dit keer verdiend de winst op de Freethiel. Na een sterke start van de bezoekers herstelden we het evenwicht in de eerste helft. Doelkansen langs beide kanten, maar geen doelpunten op het scorebord. De tweede helft begon gelijkopgaand, maar gaandeweg de wedstrijd waren de grootste doelkansen voor Beveren via De Weerdt en Verhulst die alleen op de bezoekende doelman afgaand hun kans waagden. Toch was het wachten tot net voor affluiten een prima aanval via Maes en Erkelens op even mooie wijze afgewerkt werd door Verhulst. Een genietbare wedstrijd op een regenachtige woensdagavond werd zo afgesloten met een mooi resultaat.”

Nkoranigwa, Dinç, Moenart, Beck, Erkelens, Capa (60′ S’Jongers), Zaman (60′ Maes), Zegnoun (46′ Achab), Junhui Lu (60′ Verhulst), Top, De Weerdt (75′ Westerlinck)