Go back

KV Kortrijk – Waasland-Beveren: voorbeschouwing

Zaterdagavond gaan we voor de vierde wedstrijd op bezoek bij KV Kortrijk. In het Guldensporenstadion proberen we onze eerste driepunter binnen te halen.

Kortrijk lijkt ondertussen een vaste waarde in de hoogste klasse, maar speelde eigenlijk nog niet zo heel lang geleden zelfs nog in derde klasse. In 1999 degradeerde de club naar tweede klasse en het jaar erop zelfs naar derde. De club ging dat jaar ook failliet en zou dus eigenlijk naar vierde moeten gezakt zijn, maar omdat ze dat jaar de eindronde tegen de vierdeklassers wonnen, promoveerden ze op hetzelfde moment en konden ze dus in derde blijven voetballen. In 2004 stegen ze via de eindronde in derde naar tweede klasse en in 2008 speelden ze daarin kampioen. En zo speelt Kortrijk dus het vijfde jaar in de hoogste reeks. En dat doen ze over het algemeen goed. In het tweede seizoen behaalden ze onder trainer George Leekens zelfs de vijfde plaats. En ook vorig jaar wisten ze PO1 te bereiken. Ze eindigden daarin op een zesde plaats. Een ander hoogtepunt voor de West-Vlamingen was de bekerfinale van enkele maanden geleden. In die finale verloren ze met 0-1 van Lokeren. Trainer bij Kortrijk is Hein Vanhaezebrouck. Die bracht de club van tweede naar eerste en kwam na een uitstapje naar Racing twee seizoenen geleden opnieuw naar Kortrijk. Met het gekende succes als gevolg.

Dit seizoen kende Kortrijk een knappe start. Het behaalde een verdiend punt op de openingsspeeldag thuis tegen landskampioen Anderlecht en won de week daarop met 1-2 op het veld van Cercle. De volgende twee wedstrijden werden echter verloren, eerst thuis tegen Charleroi en vorige week met 2-0 op het veld van Zulte-Waregem. Kortrijk zal dus opnieuw willen aansluiten bij de subtop in het klassement en de drie punten in eigen huis willen houden.

In doel herkennen we Darren Keet. In de verdediging kan Kortrijk onder meer rekenen op Brecht Capon, Landry Mulemo en Ervin Zukanovic (die het doelpunt tegen Anderlecht maakte). In het middenveld zorgen Gertjan Demets, Brecht Dejaegere (de revelatie van vorig seizoen), Thomas Matton en Mustapha Oussalah voor de aansluiting tussen verdediging en aanval. Vooraan zal waarschijnlijk Ernest Nfor als enige in de spits staan.

Bij Waasland-Beveren zien we misschien nieuwkomers Gal Shish en Christophe Lepoint al op het veld verschijnen. Zij zitten alvast in de kern. Voor Steven Cohen komt deze wedstrijd nog te vroeg. Onze club doet er ondertussen ook alles aan om onze laatste nieuwkomer Mohammad Ghadir speelgerechtigd te krijgen, maar daarover is nog geen zekerheid.

De laatste wedstrijd waarin Kortrijk en Beveren een eersteklassewedstrijd beslechtten, was die uit maart 1999. Kortrijk won toen met 1-0 na een doelpunt van Andrei Demkine. Beveren speelde toen met onder andere Ricardo Bonetto, Arben Nuhiji, de betreurde Jimmy Smet, Lambert Smid en Michal Zewlakow. In januari 2008 speelden beide clubs in tweede klasse tegen elkaar in het Guldensporenstadion. Toen won opnieuw Kortrijk met zware 3-0 cijfers. Hopelijk wordt het zaterdag beter.