Go back

Club Brugge – Waasland-Beveren: voorbeschouwing

Zaterdag neemt Waasland-Beveren het op tegen Club Brugge. Voor Waasland-Beveren wordt deze eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen meteen een zware dobber. Niet alleen omdat we in het verleden het altijd erg moeilijk hadden op Olympia en Jan Breydel. Maar ook en vooral omdat Club Brugge zich de afgelopen weken fel geroerd heeft op de transfermarkt en op dit moment een van de (misschien wel dé) titelkandidaten voor het nieuwe seizoen is. Bovendien zit Waasland-Beveren nog met heel wat vraagtekens na enkele mindere oefenwedstrijden tegen Zulte-Waregem, Hamme en Sint-Truiden. Ook het ontbreken van een diepe spits zal zaterdag niet in ons voordeel spelen. Maar gelukkig zijn er nog enkele voetbalclichés als ‘elke match moet gespeeld worden’ en ‘de bal is rond’ om ons aan op te trekken en zaterdag vol goede moed naar Jan Breydel te trekken.

Voor Club Brugge is het dit jaar menens: De West-Vlamingen willen dit seizoen nog eens kampioen spelen. Hiervoor hebben ze heel wat getalenteerde spelers aangetrokken. Bekendste onder hen zijn Tchité (komt over van Standard) en Jorgenson (komt over van Gent). Met Georges Leekens haalden ze bij de Rode Duivels een ervaren en ambitieuze trainer weg die de ambities bij Club moet trachten om te zetten in resultaten. De voorbereiding van blauw-zwart begon goed, maar de laatste oefenwedstrijden tonen aan dat het elftal nog niet volledig op punt staat. Opvallend was de 1-5 nederlaag tegen Getafe en het 1-1 gelijkspel tegen tweedeklasser Heist. Een van de oorzaken kan gezocht worden in het ontbreken van enkele basisspelers die er mogelijk ook tegen Waasland-Beveren door blessures en schorsingen niet zullen bij zijn. Denken we maar aan Stenman, Jorgenson, Trickovski en Zimling. Ook Blondel is geschorst. Of Carl Hoefkens er zaterdag zal bij zijn hangt af van de uitspraak van de evocatiecommissie die moet oordelen over zijn niet bestrafte tackle van eind vorig seizoen. Ook Tchité zou volgens sommige bronnen onzeker zijn voor de wedstrijd van zaterdag. Maar zelfs dan nog heeft Leekens genoeg alternatieven om een meer dan volwaardig team op de mat te brengen. Met Jorgacevic hebben ze in doel een sterke keeper staan die de verdediging met Donk, Larsen, Hoefkens (?) en Figueras moet zien te sturen. Ook in de volgende linies zien we met Vadiz, Zimling, Vazques, Rafaelov en Meunier heel wat talent rondlopen. Diep in de punt kan Leekens nog kiezen tussen (ondermeer) Akpala, Bacca, Tchité (?) en Vleminckx. Onnodig om nog maar eens te benadrukken dat we het zaterdag opnemen tegen een regelrechte titelkandidaat.

Dat Waasland-Beveren geen titelkandidaat is, is duidelijk. Het behoud verzekeren is de eerste doelstelling. Hiervoor heeft de club verschillende spelers aangetrokken met ervaring op het hoogste niveau. Nieuwkomers Sibum, Farssi, Coosemans, Blondelle, Dugary en Belhocine zullen geen schrik hebben om het zaterdag op te nemen tegen Club Brugge. Cruz – onze andere ervaren nieuwkomer – zal er zaterdag door een blessure aan de knie niet bij zijn. Maar ook Snelders, Lardenoit en Cavens hebben ervaring met dit soort van wedstrijden. Hun taak bestaat er in om rust in de ploeg te brengen en onervaren spelers beter te doen spelen. Het grootste probleem voor Waasland-Beveren zaterdag zal waarschijnlijk vooraan te vinden zijn. Op dit moment hebben we nog niet de echte diepe spits aangetrokken waar iedereen op zit te wachten. Het zal dus – op z’n Spaans – uit de achterhoede moeten komen. Snelders, Cavens en Seoudi hebben vorig jaar genoeg bewezen dat ze het doel weten staan, dus laat ons hopen dat het ook zaterdag lukt. Het wordt ook uitkijken naar wie er bij Waasland-Beveren onder de lat zal staan. Wordt het Clepkens die de voorbije twee seizoenen de onbetwiste titularis was? Of wordt het Coosemans die als huurling vanuit Club Brugge gebrand zal zijn om zaterdag een topprestatie neer te zetten?

Wij kijken er alvast naar uit om zaterdag af te reizen naar Brugge om onze jongens aan te moedigen in hun eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Ook al is het met een bang hartje. Maar wie weet zorgen we meteen voor dé stunt van de eerste speeldag. Want elke voetballer weet: ‘elke wedstrijd moet gespeeld worden’.