Go back

GEEF GEWELD GEEN GEHOOR

Foto's: Geoffrey Auret

De gebeurtenissen tijdens de match op Lierse van afgelopen seizoen zitten bij beide clubs en vele supporters nog vers in het geheugen. Voetbal toonde daar de slechtste kant van zijn gelaat en het ‘supporteren’ escaleerde op een manier die beide clubs sterk afkeuren.

Een tiental supporters van SK Beveren raakten gewond. Vooral met korte of langdurige oorproblemen als tinnitus en oorsuizingen tot gevolg. Drie fans hebben permanente gehoorschade, één supporter raakte ernstig gewond en zal voor de rest van zijn leven met een hoorapparaat verder moeten. Heel wat supporters, waaronder families met kinderen, verlieten geschokt het stadion gedegouteerd door wat net gebeurd was. Dit is niet wat voetbal hoort te zijn.

Lierse werkte nauw samen met de politie om de daders op te sporen en indien mogelijk te vervolgen. Meer dan 20 personen kregen een stadionverbod. Daarnaast voerden ze uitvoerige gesprekken met supporters en Binnenlandse Zaken omtrent de veiligheid in hun stadion en over een grensoverschrijdende aanpak van hooliganisme. Een maatschappelijk debat volgde.

Beide clubbesturen zaten nadien meermaals rond de tafel om te vermijden dat dit ooit nog zou gebeuren en om naar oplossingen te zoeken.

Als steun voor de getroffen supporters besliste SK Beveren een fonds op te richten. Ook de spelersgroep van SK Beveren sloot zich bij dit fonds aan en stak het overgrote deel van hun ‘spelerspot’ in dit fonds. Daarnaast droeg ook Lierse K. hun steentje evenredig bij. Komende weken worden deze vergoedingen door de SLO’s van SK Beveren geregeld. Zij waren van in het begin zeer nauw betrokken en volgden de hele zaak op de voet op.

Nu we het zondag op de Freethiel opnieuw tegen elkaar opnemen, willen we alle supporters oproepen om voor alle kinderen, families en supporters in het stadion hun verantwoordelijkheid op te nemen. We willen er zondag een feest van maken, supporteren vóór het eigen team in plaats van tegen het andere. Amokmakers blijven beter thuis, beide clubs zullen er steeds alles doen om hun supporters te beschermen en ervoor te zorgen dat elk kind, elke fan zich veilig voelt.

Om dit statement kracht bij te zetten zullen bij beide teams jeugdspelers van de tegenpartij mee oplopen. De aftrap wordt gegeven door Michael Meyvis, de supporter die voor het leven getekend is met een hoorapparaat.

Neem samen met ons de verantwoordelijkheid op en geef geweld geen gehoor.

Tot zondag!

Namens Joeri Van Genechten (SLO Lierse), Wim Van Goethem & Davy Van Dorsselaere (SLO’s SK Beveren) en beide clubbesturen