Go back

WAASLAND-BEVEREN LOVES FOOTBALL FOR ALL

Tekst: Valy Van de Merlen - Foto: Lorenzo Vicencio

Regenboogweekend voor diversiteit en inclusie

Het Belgisch profvoetbal draagt komende speeldag de kleuren van de regenboog tijdens de Football for All campagne. Onze kapiteins trekken de regenboogkapiteinsband aan en ook de cornervlaggen zullen het regenboogmotief hebben.

Met de Football for All campagne maken de Pro League en haar clubs hun statement voor diversiteit en inclusie. Het stadion moet een plaats zijn waar iedereen zijn passie kan beleven zoals hij of zij is.

De Football for All campagne is het startschot van de Come Together-maand van de KBVB, met verschillende acties rond diversiteit en inclusie, KVBV en de vleugels, van jong tot oud.

Waasland-Beveren pionier in het Belgische voetbal

Waasland-Beveren zet zich als voetbalclub actief in voor de LGBTQIA+ gemeenschap. Samen met de Pro League gingen we het gesprek aan met enkele organisaties die zich inzetten voor diversiteit, zoals Çavaria & Tiszo. Met KLIQ, het vorming- en trainingscentrum van Çavaria, werd besproken hoe we een traject kunnen uitbouwen om inclusie, op lange termijn, binnen onze club en de community van Waasland-Beveren te verbeteren.

In de eerste fase van deze samenwerking wordt een inclusiescan georganiseerd. De inclusiescan is een tool waarmee gemeten gaat worden op welk niveau Waasland-Beveren zit op vlak van organisatie van seksuele diversiteit en genderdiversiteit. Het is dus een zelfevaluatie die je inzicht geeft in de inclusie binnen Waaslans-Beveren en die duidelijk maakt welke stappen je kan zetten om meer inclusief te worden.

Het is niet dat Waasland-Beveren de eerste organisatie of vereniging is die een inclusiescan gaat laten doen, maar Waasland-Beveren is wel de eerste voetbalclub in België die zo een inclusiescan gaat laten uitvoeren en deze unieke samenwerking aangaat met KLIQ. Zo wil Waasland-Beveren een voortrekker zijn en een voorbeeld op vlak van seksuele diversiteit en genderdiversiteit en inclusie.

Aftrap tegen Virton door Tiszo vzw

Vorig seizoen werden tegen KV Oostende shirts geveild ten voordele van Tiszo vzw. Deze Wase vereniging staat in voor het verdedigen en bevorderen van de rechten van holebi’s en transgenders. Zondag tegen Royal Excelsior Virton zal de voorzitter van Tiszo vzw, samen met onze oud-speler, de aftrap verzorgen.

CEO Antoine Gobin: “Als club willen we een essentiële pijler zijn binnen onze gemeenschap. We zijn er trots op dat we onze overtuigingen in daden hebben omgezet en geloven sterk in het actief betrekken van groepen in Beveren, het Waasland en België om zichtbaarheid te brengen aan oorzaken of mensen in nood. We zijn het aan onze fans, onze gemeente en onszelf verplicht om positieve veranderingen te blijven maken – groot en klein – in de hoop dat anderen zullen volgen.”

Community Manager Valy Van de Merlen: “Wij hebben als club de plicht onze stem te laten horen. Laat liefde, verdraagzaamheid en solidariteit winnen van haat en onverdraagzaamheid. Samen maken we een verschil.”

Bekijk hieronder de reportage die ELEVEN maakte over hoe wij ons als club zich inzetten voor de LGBTQIA+ gemeenschap.