Go back

W-B verliest, maar genoot van galamatch in het Prinsenpark

tekst: Valy Van de Merlen | foto: PhotoNews

Deze avond was Waasland-Beveren te gast in het Parc des Princes voor een galawedstrijd tegen het sterrenelftal van Paris Saint-Germain. Voor geel-blauw nog maar de tweede oefenwedstrijd onder leiding van coach Nicky Hayen. De wedstrijd werd in vier helften van dertig minuten afgewerkt. Twee penalty’s, een binnentikker van Mbappé en een eigen doelpunt én rode kaart van Vukotic zorgden voor een 4-0 ruststand na 60 minuten. Choupo-Moting (2x) en Mbe Soh zorgden voor de 7-0 eindstand.

Dat Paris Saint-Germain met een sterrenelftal begon is waarschijnlijk nog zacht uitgedrukt. Het kwam alvast met Neymar, Mbappé, Di Maria en Icardi met aanvallende intenties tussen de lijnen. PSG nam zoals verwacht meteen het initiatief, al bleef het toch lang wachten op een eerste echte doelkans. Pirard moest niet meteen in actie komen. Na 20 minuten spelen ging Kylian Mbappé op zijn linkse flank op wandel. Zijn scherpe voorzet werd door Vukotic jammer genoeg in eigen doel gedevieerd, 1-0. W-B kwam beter in de wedstrijd, maar PSG werd gevaarlijker op de tegenaanval. Vlak voor de eerste rustpauze ging Caufriez hangen aan de arm van Neymar Jr, terechte penalty. Al bleek op de beelden dat Mbappé in de voorafgaande fase buitenspel stond. De Braziliaan zette Pirard op het verkeerde been. De bal rolde tergend traag en tegenvoets voorbij de Beverse doelman tegen de touwen.

Het tweede bedrijf startte furieus met een één-tweetje tussen Neymar Jr. en Mbappé. Pirard bokste de poging van de Franse goalgetter uit het Beverse doel. Enkele minuten later was Bizimana dicht bij een doelpunt. Hij zag zijn poging jammer genoeg in hoekschop gedevieerd worden. Na drie kwartier spelen werd Icardi voor het Beverse doel gezet. De Italiaan miste twee keer onbegrijpelijk. Bij zijn derde poging werd, volgens scheidsrechter Stéphanie Frappart, de bal werd door Vukotic met de hand uit het doel gehaald. Penalty en rode kaart voor Vukotic. Neymar Jr – dat bij zijn eerste penalty al een fantasietje had – deed opnieuw de Parijse aanhang recht op de banken staan. Ajax-gewijs legde de Braziliaan, zoals Johan Cruyff indertijd, de bal opzij. Icardi kon er net top tijd bij om de bal in het doel te knallen. Vlak voor de rust van de tweede periode kon Mbappé alsnog zijn doelpuntje meepikken. Hij werd aan de tweede paal vrijgespeeld. De Fransman twijfelde niet en zette de 4-0 ruststand op het bord.

Opvallend: de wedstrijd werd de eerste 60 minuten geleid door Stéphanie Frappart. Frappart is de eerste vrouwelijke scheids in Ligue 1 en in Europa. In 2019 floot ze nog de Supercup tussen Chelsea en Liverpool.

Bij de rust werd beslist dat de rode kaart van Vukotic werd kwijtgescholden. Zo mocht W-B toch opnieuw met elf spelers starten in de derde en vierde periode. Na zestig minuten werd het voltallige sterrenelftal van PSG vervangen, maar met spelers als Choupo-Moting, Kimpembé, Draxler, Herrera, Paredes en Sarabia kon het nog spelers op de mat brengen waar heel wat Belgische clubs jaloers op zouden zijn. Choupo-Moting liet binnen de vijf minuten zijn kwaliteiten optekenen met een prachtige plaatsbal in de winkelhaak en een volley in de verste hoek.

Waasland-Beveren lag in het derde en vierde bedrijf zeker niet onder, maar tot scoren kwam het niet. Met pogingen van Koita, Jubitana en Milosevic verdienden de Waaslanders minstens een doelpunt. Aboubakary Koita was er nog het dichtst bij met een harde vrije trap van enorme afstand. Zijn knal werd via de deklat in corner geduwd door de Franse goalie. Uiteindelijk was het Mbe Soh dat – na een goedkoop weggeven hoekschop – Gabriël nog kon passeren. 7-0 en meteen ook de eindstand van deze wedstrijd. Afgelopen weekend won PSG nog met 0-9 op het veld van Le Havre. Toen werden er geen 120, maar 90 minuten gevoetbald.

Opstelling Waasland-Beveren (1e periode): Lucas Pirard, Daam Foulon, Jur Schryvers, Brendan Schoonbaert, Alexandar Vukotic, Maximiliano Caufriez, Djihad Bizimana, Alessandro Albanese, Yuki Kobayashi, Joe Efford en Din Sula.

Opstelling Waasland-Beveren (2e periode): Lucas Pirard, Daam Foulon, Jur Schryvers, Brendan Schoonbaert, Alexandar Vukotic (46′ ROOD), Maximiliano Caufriez, Djihad Bizimana, Alessandro Albanese, Yuki Kobayashi (50′ Heymans), Joe Efford (50′ Koita) en Din Sula.

Opstelling Waasland-Beveren (3e periode): Brent Gabriël, Arne Knollenburg (85′ Jur Schryvers), Brendan Schoonbaert, Nikola Pejcic, Andrija Vukcevic, Daan Heymans, Matthias Verreth, Denzel Jubitana, Dhihad Bizimana, Aboubakary Koita en Stefan Milosevic.

Opstelling Waasland-Beveren (4e periode): Brent Gabriël, Jur Schryvers (111′ Foulon), Brendan Schoonbaert, Nikola Pejcic, Andrija Vukcevic, Matthias Verreth, Djihad Bizimana, Yassin Ben Omar, Yuki Kobayashi, Boubabakary Koita (106′ Alessandro Albanese) en Stefan Milosevic.