Go back

Waasland-Beveren steunt Fajar Baru

Tekst: Valy Van de Merlen & Ward Callens - Foto: Fajar Baru

W-B Community heeft tal van lopende projecten in het Waasland en omstreken. Maar ook over onze landsgrenzen heen wil de communitywerking van Waasland-Beveren haar steentje bijdragen en haar maatschappelijke rol vervullen. In die optiek begon W-B een samenwerking met Fajar Baru.

 

Fajar Baru

Fajar Baru is een opvangtehuis voor verlaten kinderen in Jakarta, Indonesië. Kinderen worden vaak achtergelaten aan de kloosterpoort omdat hun ouders niet meer voor hen konden zorgen.  Meestal gaat het om kinderen van gescheiden ouders of weeskinderen zonder familie, of gewoon mensen zonder uitweg die moeten overleven met 3 euro per dag. Door wangedrag van sommige ouders is er ook nog het probleem van kinderarbeid, waarbij kinderen moeten werken aan 1 euro per dag.

Na het bezoek aan Jakarta van de Sint-Niklase zuster Gaudentia, die van Indonesische afkomst is, was ze aangedaan door deze jammerlijke evolutie. De schrijnende toestand kon haar niet meer loslaten en ze wilde daarom haar hulp bieden.

foto koen

Na haar thuiskomst besloot ze in overleg met Koen Vondenbusch (zaakvoerder Wase Vijverwinkel te Nieuwkerken) de vzw Fajar Baru op te richten. Er werd een werkgroep samengesteld met een 20-tal actieve medewerkers. Het doel van Fajar Baru is het ondersteunen van het Indonesische project met financiële hulp.

De financiële hulp dient voor de aankoop van een grond (3000m²) en het bouwen van een slaapplaats voor jongens en meisjes, een klooster en verblijfplaats voor de zusters en het oprichten van een school. In België wordt alles gecoördineerd vanuit het klooster van de Zusters Filip Neri uit de Kalkstraat te Sint-Niklaas. Daar verblijven momenteel de 2 drijvende krachten achter de vzw, Zuster Gaudentia en Zuster Xaviera.

Naast de broodnodige financiële steun probeert de vzw ook letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Op geregelde tijdstippen gaan er mensen van de organisatie ter plaatse om het een en ander mee te helpen organiseren en om effectief Fajar Baru mee te helpen opbouwen.

Samenwerking Waasland-Beveren & Fajar Baru

Waasland-Beveren wil als maatschappelijk geëngageerde club ook zijn sociale rol in het buitenland vervullen. Wat zijn de concrete plannen?

  • Jaarlijkse stadionactie Fajar Baru. De stadionactie is dit seizoen voorzien bij de wedstrijd tegen KRC Genk (25-10-2014). De aftrap zal gegeven worden door de 2 Indonesische zusters uit Sint-Niklaas en de voorzitter van Fajar Baru vzw, Koen Vondenbusch. Het project zal ook verschijnen op onze ledboarding.
  • De wedstrijdshirts van W-B zullen exclusief bedrukt worden met het Fajar Baru-logo en nadien via een veiling aangeboden worden aan onze supporters.
  • Van elk verkocht inkomticket zal 1 euro integraal naar het project gaan.
  • Verder geeft Waasland-Beveren bij elke thuiswedstrijd aandacht aan Fajar Baru via onze ledwall. Zo kunnen onze supporters bekend geraken met dit project.

Indien onze geëngageerde supporters dit project al willen ondersteunen, mogen zij een vrije storting plaatsen op het rekeningnummer van Fajar Baru: BE54 7370 3631 2597(BIC: KREDBEBB).