Go back

Nabeschouwing Cercle Brugge – Waasland-Beveren

Waasland-Beveren heeft gisteren, 22 december, in een zinderende slotfase een punt uit de brand gesleept tegen Cercle Brugge. Op een quasi onbespeelbaar veld van Jan Breydel kwam Cercle 2-0 voor, maar Doumbia en Lepoint maakten in de laatste zeven minuten nog gelijk. Hierdoor houden we Cercle Brugge op zeven punten.

 

Het was de thuisploeg die het best uit de voeten kon op de modderpoel van Jan Breydel. Cercle kent deze grasmat natuurlijk en wist beter dan Waasland-Beveren hoe de bal zou rollen. De eerste grote kans voor Cercle was meteen prijs. Coosemans redde eerst nog op een uithaal van Gudjohnsen maar de bal bleef in het veld en Smolders kon de bal hard binnentrappen. Cercle bleef goed combineren en even later heeft Uchebo de 2-0 aan de voet maar hij wordt randje buitenspel afgefloten. Ook Van Eeno en Gudjohnsen kregen nog een schietkans maar Coosemans kon redding brengen. Pas rond het half uur begon Waasland-Beveren beter voor de dag te komen en kon het enkele keren dreigen. Eerst ging Sonck op wandel en hij schoot uiteindelijk hard op doel maar Verbist redde met de vuisten. Ook trainer Glen De Boeck zag dat het beter moest en verving Gal Shish (die even daarvoor geel had gekregen) door de offensieve middenvelder Ladrière. Even later leek Lepoint op weg naar doel maar hij werd onderuit getrokken door Mertens. Een fout op een uitgebroken speler is in principe rood, maar de scheidsrechter hield het bij geel.

 

Wat De Boeck tijdens de rust gezegd heeft, weten we niet, maar we zagen wel een ploeg die resoluut voor de gelijkmaker wilde gaan. Alleen liet de staat van het veld geen mooie combinaties toe en moest je vooral geluk hebben dat een bal goed terecht kwam. Het spelbeeld tijdens deze tweede helft was dan ook erg voorspelbaar: Waasland-Beveren drukte Cercle achteruit en de thuisploeg kwam er alleen op de counter uit. Maar die counters waren wel erg gevaarlijk. Zo moest Coosemans redding brengen op een schot uit de tweede lijn en kon Bakenga op de rebound bijna scoren. Maar Waasland-Beveren creëerde meer en meer balbezit en dat resulteerde ei zo na in een doelpunt, maar na een knappe borstdeviatie kon Badash net niet afwerken. Het doelpunt viel jammer genoeg aan de overkant wanneer Smolders de bal naast Coosemans in doel kan krullen. Wedstrijd gespeeld, zo dacht bijna iedereen, maar dat was niet de mening van onze spelers en trainer. Het viel meteen op dat ze de bal opeisten en opnieuw druk naar voor creëerden. En de werklust loonde redelijk snel. Eerst was Sonck heel dicht bij zijn tweede doelpunt op aangeven van Badash maar de modder, doelman Verbist en een (foutieve?) tackle zorgde ervoor dat Sonck de bal niet over de lijn kon werken. Maar in de actie die daarop volgde stak Sonck de bal subtiel door naar Lepoint die voorzette naar de tweede paal waar de mee opgerukte Doumbia de aansluitingstreffer tegen de netten kon koppen. Je voelde gewoon dat dit een erg belangrijk doelpunt was en dat de spelers pas tevreden zouden zijn als die achterstand helemaal was weggewerkt. Net op het moment dat de supporters nog eens hun kelen openzetten bedient Sonck op vrijschop Lepoint die als een duivel uit een doosje de bal voorbij Verbist in doel legt en iedereen van Waasland-Beveren in de zevende hemel brengt.

 

Dat dit doelpunt een wereld van verschil maakt, beseft iedereen. Door dit gelijke spel houden we Cercle Brugge op zeven punten. Ook de andere concurrenten Lierse en Beerschot houden we achter ons. Wat onze ploeg gisteren, getoond heeft was voetbaltechnisch misschien niet altijd even mooi (dat kon ook niet op een veld dat eerder een modderbak leek) maar qua veerkracht en fysieke conditie hebben ze wel getoond dat ze echte krijgers zijn. En daar houden we van! We kunnen dus niet anders dan tevreden zijn. We kunnen nu vol vertrouwen en met veel goesting uitkijken naar de wedstrijd van woensdag tegen Genk, om 14.30 op de eigen Freethiel.

 

Waasland-Beveren speelde met: Coosemans, Doumbia, Shish (30′ Ladriere), D’Ulivo, Blondelle, Belhocine, Rowell, Cruz (70′  Da Silva), Lepoint, Badash, Sonck