Go back

Voorbeschouwing Derby Lokeren – WB

Jongere lezers zullen het misschien niet geloven, maar er waren tijden dat wedstrijden tussen Lokeren en Beveren gecatalogeerd werden als absolute topmatchen in de Belgische eerste klasse. Eind jaren ’70 verschoof de voetbalhegemonie in dit land immers naar het Waasland. Zowel aan de boorden van de Durme als in Beveren barstte de lokale voetbalclub van het talent, en werden de Belgische topclubs het vuur aan de schenen gelegd.

In Beveren leidde dit tot twee landstitels (1979, 1984), twee bekerzeges (1978, 1983) en een Europese halve finale tegen Barcelona. 25 kilometer verderop moest men met minder genoegen nemen, al eindigden de tricolores in het seizoen 1980-1981 wel als tweede in de competitie en haalden ze de kwartfinale van de UEFA-cup tegen AZ. Daarnaast sloot Lokeren tussen 1979 en 1982 de competitie telkens af op de vierde plaats.

De rivaliteit tussen beide clubs dateert trouwens van deze succesperiode. Het begon op de groene mat met legendarische duels en opstootjes tussen Beverendoelman Jean-Marie Pfaff en Lokerenspits Preben Larsen. Begin jaren ’90 verplaatste de strijd zich buiten het stadion, waardoor dit duel steevast als risicomatch werd beschouwd door de ordediensten.

Beveren en Lokeren hebben doorheen de jaren talrijke Wase derby’s afgewerkt, met daarin wisselende resultaten. Het hele overzicht gaan we u hier besparen, al geven we wel graag enkele opmerkelijke resultaten en anekdotes mee.

Na de terugkeer op het hoogste niveau in het seizoen 1997-1998 bengelde SK Beveren heel het jaar onderin. Dat geel-blauw zich dat seizoen toch redde, dankte het in grote mate aan de zes punten die het haalde in de duels tegen Lokeren. Op Daknam werd het 1-2, na doelpunten van Bart Van den Eede en Remco Torken, twee seizoenen eerder nog topschutter en absolute publiekslieveling bij Lokeren. In de terugmatch (de derde laatste speeldag van de competitie) hadden beide teams heel hard de drie punten nodig: Lokeren om een Europees ticket te halen, Beveren om het behoud te verzekeren. De kranten schreven vooraf over ‘een broedermoord in het Waasland’. Dat werd het ook, maar dan vooral voor Lokeren dat in een propvolle Freethiel met 3-0 verloor na doelpunten van alweer Bart Van den Eede en Remco Torken (2 maal).

Zowel tijdens het seizoen 2002-2003 als tijdens het seizoen 2005-2006 won KSK Beveren in de absolute slotfase op Daknam, telkens met 1-2. Auteurs van de beslissende doelpunten waren toen Kaïper en Dissa. Onnodig te zeggen dat deze zeges telkens leidden tot dolle vreugdetaferelen in het bezoekersvak (het doelpunt van Dissa ziet u aan het begin van dit filmpje).

Ook in de bekercompetitie waren er doorheen de geschiedenis enkele opmerkelijke resultaten tussen de beide Wase protagonisten. Na de degradatie uit eerste klasse in 1993 beleefde Sporting Lokeren tijdens het seizoen 1994-1995 een annus horribilis toen men lang onderin tweede klasse bengelde (13e). In de beker ontmoette Lokeren in eigen huis KSK Beveren, en die match draaide voor elke Lokerenfan uit op een rasechte nachtmerrie: liefst 0-7 werd het. In het seizoen 2005-2006 kende SK Beveren onder trainer Vincent Dufour barre tijden. Toch was er dat seizoen 1 lichtpunt: de ruime en spectaculaire 5-1 bekerzege tegen Lokeren.

De laatste wedstrijd die KSK Beveren en Sporting Lokeren in eerste klasse tegen elkaar speelden (april 2007) eindigde overigens in 3-2 winst voor geel-blauw, nadat de ploeg in de slotfase een 1-2 achterstand ophaalde. Eerder op het seizoen had Beveren wel kansloos met 2-0 op Daknam verloren.

Nostalgische trips zijn uiteraard leuk, maar momenteel telt voor Waasland-Beveren het heden. En daarin heeft geel-blauw, dat afgelopen zaterdag nog met 0-2 verloor van Zulte Waregem, nog altijd dringend punten nodig heeft om onderaan het klassement weg te raken. Voor deze wedstrijd kunnen we geen beroep doen op Belhocine, hij is geschorst na zijn vijfde gele kaart van afgelopen zaterdag.

Herhaalt de geschiedenis zich en zal het lukken om een noodzakelijke driepunter op Daknam te halen? Of blijft geel-blauw sportief in het sukkelstraatje? Afspraak woensdagavond op Daknam!