Go back

Seizoensoverzicht 2012-2013

Het eerste seizoen in de Jupiler Pro League zit er op. Ondertussen bereiden we ons op de club voor op een tweede seizoen in de Eerste klasse. Graag blikken we met jullie toch nog even terug op het seizoen 2012-2013. 

Vorig seizoen toonde Waasland-Beveren zijn kracht: geen woorden maar daden. Na een moeilijk en spannend seizoen dwong onze club promotie af door de eindronde te winnen, vóór Eupen en Westerlo. Nu begon het pas echt. Terug in eerste, terug tegen de toppers, terug bij de elite van het land. Met een onervaren bestuur in eerste en een team dat nog niet op punt stond bij aanvang van de competitie was iedereen het erover eens: Waasland-Beveren was degradatiekandidaat nummer één. Voor alle kenners, voor alle kranten, voor alle buitenstaanders.

 

28/07/2012, Speeldag 1: Welkom Terug

Club Brugge – Waasland-Beveren / Een loodzwaar seizoen staat W-B te wachten. Euforie en hoop zijn gekoppeld met twijfel en stress. Eigenlijk komt deze eerste wedstrijd veel te vroeg. Het team van W-B staat nog helemaal niet op punt: aanvallend wordt er nog koortsachtig naar versterking gezocht, in andere linies is het afwachten wat niveau betreft. Met een verplaatsing naar Jan Breydel wacht er meteen een eerste topper: Club Brugge brandt van ambitie onder impuls van hun nieuwe coach, Georges Leekens.

Meteen wordt duidelijk dat W-B het hoge tempo niet kan volgen: na amper 3 minuten staat het 1-0, de tank van W-B lijkt al helemaal leeg wanneer Meunier er na 37 minuten 3-0 van maakt. Da Silva kan nog tegen scoren, na afloop van de partij is het echter simpel: een veel te zwak W-B verliest terecht van een redelijk Club Brugge.

 

25/08/2012, Speeldag 5: De Onderste Regionen

KV Kortrijk – Waasland-Beveren / Na de nederlaag tegen Club speelt Waasland-Beveren gelijk tegen KV Mechelen (0-0) en verliest het op Standard (3-1) en thuis tegen AA Gent (0-2). Met 1/12 zakt W-B meteen weg naar de onderste regionen van de Jupiler Pro League. En eens je daar terecht komt, raak je er moeilijk weg.

Tegen KV Kortrijk is puntenwinst noodzakelijk. Christophe Lepoint debuteert namens W-B, ook andere spelers als Shish & Ghadir krijgen hun eerste speelminuten. Voor Lepoint (en al wat geel-blauw denkt) wordt het echter een frustrerende avond: Lepoint krijgt rood, een Bevers doelpunt wordt onterecht afgekeurd en een duidelijke strafschopfout wordt niet gefloten. W-B verliest met 2-1 na een resem aan arbitraire dwalingen. Samen met Cercle Brugge – dat ook amper 1/15 haalt – staat W-B eenzaam onderaan. Binnen een week spelen beide teams tegen elkaar, om misschien de competitie reeds in een definitieve plooi te leggen.

 

“Waar we nu het meeste nood aan hebben is rust en geloof.” 

(Trainer Dirk Geeraerd panikeert niet na de gemiste competitiestart.)

 

“Op speeldag zes speel je al zo’n belangrijke wedstrijd… Ja, dat is raar.” 

(Rachid Farssi maakt kennis met de gevolgen van een 1/15 als seizoensbegin.)

 

“De voetbalwereld is keihard. Vaak is het gewoonweg ieder voor zich.”

(Boegbeeld en kapitein Kristof Lardenoit beseft dat W-B dit seizoen geen cadeaus zal krijgen.)

01/09/2012, Speeldag 6: De Kop Is Er Af

Waasland-Beveren – Cercle Brugge / Al op speeldag 6 kijkt W-B tegen een loodzware degradatietopper aan. Een strijd onderaan werd verwacht, maar niet zo snel. Nog veel minder verwachtte Cercle hier te staan na zes wedstrijden. Het team van Bob Peeters is quasi hetzelfde gebleven sinds de knappe 7de eindpositie van vorig seizoen.

De supporters op de Freethiel krijgen een zenuwslopende partij te zien zonder al te veel goed voetbal. Het is vaak saai en lang wachten op kansen: na 71 minuten verrast nieuwkomer Barak Badash echter iedereen. Hij glipt door de buitenspelval en schuift de 1-0 binnen. Een superbelangrijk doelpunt voor W-B, een gedroomd debuut voor de Israëli. In de extra tijd zou Benoit Ladrière met een prachtige vrije trap W-B zekerheid gunnen: 2-0 en de eerste zege in eerste klasse. De strijd was hard, de ontlading immens.

 

06/10/2012, Speeldag 10: Wisselvallig In De Gevarenzone

Waasland-Beveren – RAEC Mons / Na de winst tegen Cercle volgden wisselvallige resultaten: een gelijkspel in Genk (1-1) was een bonuspunt, thuis tegen Lierse (1-1) werden er twee verloren. In Leuven kreeg W-B een serieuze klap te verwerken (5-2). De gevarenzone zal een seizoen lang de thuis worden van W-B, sinds de eerste speeldag bengelt de club er rond. Ook thuis tegen Bergen kan de ommekeer niet geforceerd worden: Na een kopbaldoelpunt van Seoudi zorgen Nong en Perbet voor een Waalse voorsprong. In de slotfase kan Badash – net zoals tegen Lierse – nog scoren en zo een gelijkspel uit de brand slepen. Al deze puntjes helpen W-B echter niets vooruit in de rangschikking. Na 7/30 kan W-B Enkel Cercle achter zich houden, Lierse en Charleroi bouwen stilaan een veilige voorsprong uit.

 

31/10/2012, Speeldag 13: Betere Buren

KSC Lokeren – Waasland-Beveren / Nederlagen tegen Anderlecht (2-0) en Zulte-Waregem (0-2) zorgen ervoor dat de roep om verandering steeds groter wordt: voor vele supporters is het reeds duidelijk: Dirk Geeraerd is de schuldige. Een zwalpend W-B trekt naar Daknam om voor het eerst in meer dan vijf jaar weer de grote derby van Oost-Vlaanderen te spelen. Colin Coosemans neemt voor het eerst plaats onder de lat; Wesley Sonck staat voor een tweede keer aan de aftrap. Veranderingen die verderop in het seizoen meer impact zullen hebben, maar nu nog niets teweegbrengen. Zoals al meerdere keren voorheen speelt W-B niet echt slecht, maar laat het zich toch vangen. Twee doelpunten in de absolute slotfase zorgen ervoor dat Lokeren het burenduel wint. De situatie van W-B wordt stilaan uitzichtloos.

 

“Ik ben hier nog maar net en maak al 7.000 mensen gelukkig! Een droom!” 

(Barak Badash scoort bij zijn debuut en doet de Freethiel voor het eerst dit seizoen een overwinning vieren.)

 

“We moeten verder met de jongens die er zijn. Keihard werken, niet twijfelen.”

(Coach Geeraerd beseft dat het van het collectief zal moeten komen. W-B schiet vaak individueel tekort.)

 

03/11/2012, Speeldag 14: Eindelijk Meeval

Beerschot AC – Waasland-Beveren / Amper enkele dagen na de opdoffer tegen Lokeren moet W-B aan de bak op het Kiel. In tegenstelling tot de voorbije wedstrijden speelt Waasland-Beveren ditmaal ontstellend zwak. Na een vroege voorsprong dankzij Cavens (0-1) bakt geel-blauw er helemaal niets meer van. Beerschot creëert kans na kans maar wringt ze allemaal de nek om. Wanneer het dan toch eindelijk gelijk maakt loopt het even later op een dodelijke counter van W-B, die prachtig afgerond wordt door Lepoint. W-B wordt beloond in één van de weinige wedstrijden waarin het ronduit slecht speelde. In voetbal wint niet steeds de beste ploeg, maar dat zal de club worst wezen. Het neemt drie gouden punten mee na een hold-up in Antwerpen.

 

17/11/2012, Speeldag 16: De Druppel

Waasland-Beveren – Club Brugge / W-B beëindigde de heenronde met een valse noot: tegen Charleroi vergat het (zoals zo vaak in de heenronde) te scoren. Ondanks goed voetbal bleef het 0-0. Halfweg de reguliere competitie staat W-B op de 15de plaats. De terugronde moet (veel) meer opleveren, maar tegen Club Brugge wordt alle hoop de kop ingedrukt.

De Freethiel weet niet wat het te zien krijgt wanneer Club halfweg al op 0-3 staat. Na 70 minuten trapt ex-Beveren speler Vleminckx de 0-6 op het bord en krijgt applaus van alle aanwezigen. De uiteindelijke 2-6 nederlaag leverde een duidelijk signaal af bij het bestuur: de huidige situatie was niet langer houdbaar. Dirk Geeraerd werd ontslagen als hoofdcoach van W-B. Door een zege van Cercle tegen Genk zakt Waasland-Beveren weg naar de laatste plaats.

 

24/11/2012, Speeldag 17: Een Nieuwe Start

KV Mechelen – Waasland-Beveren / Enkele dagen na het ontslag van Geeraerd bereiken het bestuur en Glen De Boeck een akkoord. De Boeck is de nieuwe trainer van W-B en moet de club redden van de degradatie. Geen makkelijke opgave; de start is echter veelbelovend: in Mechelen wordt er meteen gewonnen. Lepoint scoort als enigste in een spannende match (0-1). Meteen wordt duidelijk dat er onder De Boeck nieuwe regels gelden: de spelstijl verandert drastisch, andere spelers als Rowell en Cruz krijgen eindelijk hun kans. Na deze zege vraagt iedereen zich echter af: kan W-B eindelijk eens bevestigen?

 

 

 

“Op een diefje gaan winnen? Dat… Dat kan je wel stellen, ja.” 

(Beerschot kreeg grijze haren dankzij de reddingen van Colin Coosemans, hoofdrolspeler in de hold-up van W-B op het Kiel)

 

“De drie punten waren belangrijk. Het voetbal niet.”

(Wesley Sonck kende de prioriteiten bij de aftrap van Beerschot – Waasland-Beveren.)

 

“Als ik er niet in zou geloven was ik er ook niet aan begonnen.”

(Glen De Boeck zorgde voor een mentale boost en bracht W-B weer helemaal terug tussen de mensen.)

15/12/2012, Speeldag 20: Blijven Klimmen

Waasland-Beveren – KV Kortrijk / De Beverse euforie na de uitzege bij Mechelen werd getemperd door een nederlaag tegen Standard (0-2) en een verassende bekeruitschakeling tegen tweedeklasser KV Oostende (0-3). In Gent werd er echter weer verassend gewonnen. Na doelpunten van (weer) Lepoint en Rowell en een penaltymisser van Gent trok W-Beveren aan het langste eind. Voor het eerst in 17 speeldagen klom W-B weer naar een veilige plaats in het klassement (14de). Thuis tegen Kortrijk kon de goede vorm van W-B eindelijk bevestiging krijgen. Een moeilijke wedstrijd met schaarse kansen werd beslist door (wie anders dan) Barak Badash. Met zijn vijfde doelpunt van het seizoen bezorgde hij W-Beveren een vijfde zege. Zo krijgt de ploeg meer ademruimte met het oog op de degradatietopper in Cercle. Deze zou eindigen in een gelijkspel (2-2) dankzij twee late geel-blauwe doelpunten.

 

26/01/2013, Speeldag 24: Hard Als Beton

Waasland-Beveren – OH Leuven / Na een gelijkspel in de degradatietopper op Cercle haalde W-B ook punten thuis tegen Genk (1-1) en in Lierse (0-0). In haar 7 wedstrijden onder De Boeck verloor W-B amper één keer, stilaan neemt ze afstand van de gevarenzone. Een overwinning tegen Leuven zou een immense boost opleveren.

W-B beleeft zijn sterkste periode van het seizoen en ondanks een rode kaart voor Blondelle kan Leuven hier ook niets tegen inbrengen. Doelpunten van Badash en De Smet zorgen voor een 2-0 zege, W-B komt in de middenmoot van het klassement terecht. Met nog vijf wedstrijden voor de boeg heeft het nu 7 punten voorsprong op een degradatieplaats.

 

De ongeslagen reeks van W-B zou een week nadien eindigen op 6. In Bergen wordt er met 3-0 verloren. Ondanks ook nederlagen tegen Anderlecht (1-2) en Zulte-Waregem (2-0) lijkt W-B af te stevenen op het behoud. Onderaan lijkt Cercle helemaal verloren en Beerschot en Lierse blijven ook sukkelen. Op speeldag 28 kan Waasland-Beveren het behoud verzekeren als het één punt behaalt… thuis tegen Lokeren.

 

“Hij weet tot wat ik voetballend in staat ben. Iedereen begint weer vanaf nul.”

(Onder De Boeck kregen spelers als Rowell en Daniel Cruz een nieuwe kans. Die namen ze met beide handen.)

 

“Van mijn tot nu toe vijf doelpunten was deze veruit de belangrijkste. We komen eruit!”

(Euforie en vertrouwen nadat Barak Badash het enige doelpunt in de wedstrijd Waasland-Beveren – Kortrijk maakte.)

 

“De hele groep is bereid om door het vuur te gaan voor elkaar.”

(Winteraankoop Jonas Ivens zorgt mee voor de kentering bij Waasland-Beveren)

 

23/02/2013, Speeldag 28: De Beloning

Waasland-Beveren – KSC Lokeren / Thuis tegen Lokeren de redding tot een goed einde brengen: vele supporters konden er enkel van dromen. Toch is het zo, de Oost-Vlaamse derby kon onmogelijk nog spannender zijn. ook op het veld: beide teams houden elkaar in evenwicht en creëren beurtelings doelgevaar. Bij elke kans namens de bezoekers houdt iedereen zijn adem in, maar W-B lijkt niet te breken. Een sterk Lokeren haalt het collectief niet uit elkaar.

Na 90 minuten bang afwachten is er dat verlossende fluitsignaal: W-B blijft in eerste klasse. Wat er al een tijdje zat aan te komen is nu ook definitief. Ontlading op de tribunes, ontlading op het veld. Iedereen deelt hetzelfde gevoel. Oef, het is ons gelukt.

 

In de twee resterende duels zou Waasland-Beveren nog drie punten pakken. Beerschot zou verliezen op de Freethiel (3-2), Charleroi winnen in eigen huis (3-0). Zo eindigt Waasland-Beveren de reguliere competitie op een puike 13de plaats met 30 punten, voor Lierse en mogelijke degradanten Beerschot en Cercle.

 

04/05/2013, Speeldag 6 Play-Off 2: Toekomst

Waasland-Beveren – OH Leuven / Na de reguliere competitie kwam Waasland-Beveren in Play-Off 2 terecht. In een groep met Charleroi, Mechelen en Leuven werd er voorlopig 5/15 behaald. De echte ruggengraat van dit seizoen zat natuurlijk in het slot van de reguliere competitie. Reikhalzend kijkt iedereen al uit naar volgend seizoen, supporters genieten van een aantal wedstrijden waar alles mag en niks moet. Thuis tegen Leuven sluit W-B naar alle waarschijnlijkheid zijn seizoen af. Een geslaagd seizoen, waarin één doel behaald diende te worden. Het behoud.

En wat nu? In 2013-2014 zal de bevestiging moeten volgen. Zet W-B de volgende stap richting een stabiele eersteklasser te worden? Een rustig seizoen, of weer bibberen? Vele vragen, de tijd zal antwoorden brengen. Één ding weten we nu: in deze club zit toekomstmuziek.

Hopelijk wordt het ook volgend seizoen een vrolijk liedje.

 

“Jawel, tegen onze Wase concurrent mochten we het behoud vieren.”

(Manager Dirk Poppe kan fier terugblikken op een geslaagd seizoen. Waasland-Beveren blijft in eerste.)

 

“Hier heeft iedereen keihard voor gewerkt, dit is de beloning.”

(Trainer Glen De Boeck slaat de spijker op de kop.)

 

“Ook fijn dat we het net tegen Lokeren afgemaakt hebben!”

(Jordan Remacle weet hoe de supporters nog een beetje meer te plezieren.)

 

– Seizoensoverzicht door Robin Maes