Go back

Voorbeschouwing Waasland-Beveren – Lokeren

Wie de laatste dagen de officiële Facebookpagina van Waasland-Beveren heeft gelezen, kan er moeilijk naast kijken. De derbykoorts, en het bijhorende rondje verbaal armworstelen tussen beide supportersclans, steekt weer de kop op in het Waasland. De duels tegen Lokeren staan bij veel Beverensupporters dan ook nog altijd gecatalogeerd als “match van het jaar”. Het was niet voor niks dat tijdens de voorbije twee eindrondes, toen Waasland-Beveren telkens uitzicht kreeg op promotie naar de eerste klasse, de fans luidkeels zongen over ‘Lokeren, Lokeren, Beveren komt eraan’. Ergens ook begrijpelijk, want het was al van 2007 geleden dat de Wase derby nog eens op de voetbalkalender stond.

De oorsprong van die rivaliteit tussen de beide supportersclans is genoegzaam bekend. Ze gaat terug tot de gouden era van het Wase voetbal, met name van medio jaren’70 tot medio jaren ’80. Zowel KSK Beveren als KSC Lokeren bestormden toen de top van het Belgische voetbal, al leverde dat wel alleen op de Freethiel een gevulde prijzenkast op. Voor de buren van Daknam was het zelfs wachten tot vorig jaar om een eerste bekerzege op het palmares te mogen schrijven.

Niettemin zorgden de beladen duels tussen Pfaff, Janssens, Schönberger en Albert enerzijds, en Hoogenboom, Lato, Larsen en Lubanski anderzijds elk seizoen voor de nodige vonken op en naast het terrein. De zaden die in deze periode van hoogconjunctuur werden geplant, kiemen de dag van vandaag nog altijd verder in de geesten van de Wase voetbalfans.

Voor de beide Wase voetbalprotagonisten bleek 2010 een sleuteljaar. Roger Lambrecht besloot, na een zoveelste mislukte fusiepoging, het roer op Daknam om te gooien. De Lokerenpreses haalde Peter Maes naar de boorden van de Durme en investeerde zwaar in zijn team. En dat loonde: de tricolores halen voor de tweede keer op drie jaar tijd play-off 1 en wisten vorig jaar zelfs de beker te winnen.
Op de Freethiel is het verhaal ook gekend: het roemrijke KSK Beveren ging er op in Waasland-Beveren, de club die sinds dit seizoen opnieuw probeert om een vaste plaats af te dwingen bij de Belgische voetbalelite.

De inzet dit weekend is dan ook verschillend: Waasland-Beveren hoopt definitief zekerheid te krijgen over het behoud in eerste klasse, terwijl Lokeren zijn uitgangspositie in play-off 1 wil verstevigen. De tricolores zijn dus favoriet, al is voetbal uiteraard geen exacte wetenschap.

Dat leert ons alvast het slotscenario van het seizoen 1997-1998. Ook toen stond drie speeldagen voor het einde van de competitie Beveren-Lokeren op de agenda. En ook dan had geel-blauw de punten nodig voor het behoud, terwijl Lokeren zelf moest winnen om de vierde plaats en een Europees ticket te verzilveren. Op een bomvolle Freethiel werd het 3-0 voor de thuisploeg, na doelpunten van Bart Van den Eede en Remco Torken (tweemaal). Vier dagen later redde Beveren zich in het Ekerse Veltwijckpark, na de legendarische strafschop-epiloog met Jimmy Smet, Thomas Radzinski en Erwin Lemmens in een beslissende hoofdrol. Lokeren van zijn kant eindigde zesde en greep in extremis naast de Europese prijzen. Heel de Freethiel hoopt dat die geschiedenis zich zaterdagavond mag herhalen…