Go back

Voorbeschouwing WB-Club Brugge

Zaterdagavond komt Club Brugge naar de Freethiel. Een wedstrijd die om vele redenen heel interessant om volgen wordt…

Het huidige parcours van Club Brugge in de Jupiler Pro League vormt stilaan voer voor historici. Het is immers van voor de Tweede Wereldoorlog geleden dat blauw-zwart nog vijf competitieduels op rij heeft verloren! De wedstrijd op Waasland-Beveren wordt zo uitermate boeiend voor liefhebbers van cijfermateriaal: een nieuwe nederlaag betekent 0 op 18 en een reeks van 2 op 24. Het zal in de annalen van de clubgeschiedenis héél ver zoeken worden om iets gelijkaardigs terug te vinden.

Of het zover komt, valt natuurlijk af te wachten. Naast het feit dat een zwaar gewond dier soms dubbel zo gevaarlijk is, bestaat er immers nog een andere geschiedenis: eentje die leert dat Club Brugge zelden punten laat liggen op de Beverse Freethiel. Werden topclubs als RSC Anderlecht, Standard Luik en Racing Genk geregeld puntenloos naar huis gestuurd, dan toonde Club Brugge zich twintig jaar lang het zwarte beest van SK Beveren.

We hebben er even de cijfers bijgehaald vanaf het seizoen 1991-1992. Sindsdien speelde SK Beveren 15 seizoenen in eerste klasse, en speelde het dus 15 keer op de eigen Freethiel tegen Club Brugge. Geel-blauw won geen enkele match en speelde amper vier keer gelijk (0-0 in 1991-1992 en 1992-1993, 1-1 in 1993-1994 en 2004-2005)! Alle andere thuiswedstrijden tegen blauw-zwart gingen verloren, met af en toe zelfs een zware nederlaag (3-5 in 1995-1996, 0-4 in 2001-2002 en liefst 2-7 in 2002-2003).

De geschiedenis speelt dus allerminst in het voordeel van geel-blauw, en het wordt afwachten of Waasland-Beveren die trend kan stoppen. Eén of drie punten zouden nochtans ook in het Wase kamp van harte welkom zijn, want ondanks een sterke tweede helft tegen Charleroi kampeert Waasland-Beveren nog altijd op een vijftiende plaats in het klassement. Anderzijds heeft Waasland-Beveren de voorbije weken getoond dat het nog steeds als een hecht blok voetbalt en dat dit regelmatig puntengewin oplevert.

We zullen het tegen Brugge wel zonder onze kapitein Kristof Lardenoit moeten doen. Hij is geelgeschorst. Dugary zal er de volgende maanden door een afgesneden achillespees niet bij zijn.

Beide ploegen die dringend punten nodig hebben, in een wedstrijd die sowieso geschiedenis zal schrijven: ofwel zet blauw-zwart zijn zegereeks op de Freethiel verder, ofwel breekt geel-blauw een hardnekkige traditie en duwt het Club in de grootste sportieve crisis in meer dan 70 jaar! Alle ingrediënten lijken dus aanwezig om er een memorabele voetbalavond van te maken.

Alle supporters dus op post!