Go back

Voorbeschouwing Waasland-Beveren – Anderlecht

Sommige affiches zullen altijd net dat tikkeltje meer tot de verbeelding spreken. Vaak is dit omdat beide clubs een prominente rol vervullen in de competitie. Maar soms speelt ook de geschiedenis hierin zijn deel. Dat laatste geldt zeker voor de duels tussen Beveren en Anderlecht. Want geel-blauw tegen paars-wit, dat blijft toch onlosmakelijk verbonden aan de tweestrijd tussen ‘het kleine Anderlecht’ en ‘het grote Anderlecht’ eind jaren ’70 en begin jaren ’80. Een erfenis die nu deels verder leeft op de Freethiel…

SK Beveren verkreeg zijn bijnaam van ‘het kleine Anderlecht’ toen eind jaren ’60 de gouden generatie Van Moer-Janssens-Rogiers-Buyl doorstootte naar eerste klasse en daar met swingend en technisch verzorgd voetbal de harten van vele voetballiefhebbers veroverde. Waar men in Anderlecht eerst nog alle sympathie had voor de geel-blauwe nieuwkomer, sloeg deze stemming eind jaren ’70 om toen dat ‘kleine Anderlecht’ ineens sterker werd dan de ploeg waaraan het zijn bijnaam ontleende. Niet alleen beet paars-wit in die jaren geregeld in het Beverse zand (tussen 1978 en 1982 zelfs vier keer op rij), de Brusselse trots moest tot zijn ontstentenis ook vaststellen dat de landskroon tot tweemaal toe naar het Waasland verhuisde.

De geel-blauwe concurrent moest zijn rol van outsider na het midden van de jaren ’80 echter definitief lossen. Dat uitte zich ook in de resultaten, want het zou liefst 13 jaar duren vooraleer Anderlecht nog eens onderuit ging op de Freethiel. Dat gebeurde op 24 augustus 1998, toen Bart Van Den Eede en Bert D’Hondt Beveren een 2-1 overwinning bezorgden. De laatste thuiszege werd op 25 mei 2003 geboekt: Anderlecht werd toen negentig minuten lang van het kastje naar de muur gespeeld door de totaal ontketende Ivoriaanse bende van Jean-Marc Guillou. Die match betekende overigens het debuut voor clubicoon Kristof Lardenoit, die met een pegel in de winkelhaak de 3-0 op het bord zette. Voor de paars-witte aanhang had de vernedering dan lang genoeg geduurd, waarna ze besloten het terrein te bestormen. In zijn laatste seizoen in eerste klasse behaalde SK Beveren overigens nog een punt tegen Anderlecht. Dissa zorgde toen in de slotfase voor 1-1.

In totaal speelde Anderlecht 37 keer in competitieverband op de Freethiel: 8 keer won Beveren, 12 keer eindigde de wedstrijd op een gelijkspel en 17 keer graaiden de bezoekers de volle buit mee. Doorheen die 37 jaar stonden de duels tussen het kleine en het grote Anderlecht vaak garant voor volle tribunes en spektakel op de groene mat. Laat ons hopen dat het zondag niet anders zal zijn…

Anno 2013 stoomt Anderlecht autoritair door de competitie, waardoor de play-offs nu al een maat voor niks dreigen te worden. Alleen Zulte Waregem lijkt de Brusselaars nog enigszins te kunnen verontrusten. Toch ging de paars-witte motor vorige week even aan het sputteren. Tegen aartsrivaal Standard kon pas in de slotfase een punt uit de brand worden gesleept (2-2). Bovendien werden steunpilaren Jovanovic en Biglia met rood van het veld gestuurd, waardoor beiden de match op de Freethiel zullen missen.

De situatie van Waasland-Beveren is gekend. WB is nog niet definitief gered en moet in de laatste vijf wedstrijden nog enkele punten nemen om absolute zekerheid te krijgen over een verlengd verblijf in eerste klasse. Dat niemand verwacht dat Waasland-Beveren die punten tegen Anderlecht zal pakken, kan alleen maar een voordeel zijn. Het elftal van Glen De Boeck, die zijn ex-club in de ogen kijkt, heeft zondag niks te verliezen. Alleen heel veel te winnen. Laat die achterliggende gedachte de basis vormen voor een spetterende voetbalavond. En wie weet wat er dan misschien mogelijk is…