Go back

Voorbeschouwing WB – AA Gent

Waasland-Beveren krijgt als eerste tegenstander AA Gent voorgeschoteld. De buffalo’s hebben wat recht te zetten na hun rampseizoen ’12-‘13.

Gent eindigde op een teleurstellende 12de plaats, met amper 4 punten voorsprong op Waasland-Beveren. Een heel seizoen lang was degradatie dichterbij dan Play-Off 1. Trond Sollied werd halfweg het seizoen ontslagen, onder leiding van Bob Peeters ging het van kwaad naar erger.
Toen de Spanjaard Victor Fernandez overnam was het kalf al lang verdronken. Hij slaagde er wel in Play-Off 2 overtuigend te winnen: in de finale zette Gent OH Leuven makkelijk opzij.
Gent kon zijn seizoen redden door de barrage voor Europees voetbal te winnen tegen Standard, maar kreeg na een 1-0 overwinning een oplawaai in Luik (7-0).

Tegen Waasland-Beveren haalde Gent 3/6. Op de Freethiel won Gent vroeg in het seizoen met 0-2, door twee late doelpunten. In de terugronde leverde W-B echter dezelfde prestatie in het Ottenstadion: uitgerekend Christophe Lepoint (uitgeleend door Gent aan W-B) scoorde het openingsdoelpunt. Rowell zorgde van op de stip voor 0-2.
In die wedstrijd kreeg sterspeler Ilombé Mboyo het aan de stok met zijn eigen aanhang. Hij provoceerde de thuisfans nadat die hem uitjouwden wegens het missen van een strafschop.

Het rampseizoen zorgt ervoor dat er geen Europees voetbal te bewonderen zal zijn in de gloednieuwe Ghelamco Arena (20.000). Een zware streep door de rekening.
Het nieuwe stadion (met een kostenplaatje van ongeveer 50-60 miljoen) zou oorspronkelijk al in 2007 de nieuwe thuisbasis van Gent worden. Door diverse redenen (o.a. vergunningen) werd de bouw echter meermaals opgeschort.
AA Gent vroeg aan de bond om het nieuwe seizoen te mogen beginnen met een uitwedstrijd, om laatste werken aan het stadion te voltooien. De eerste thuiswedstrijd zal tegen KV Mechelen zijn. in de vakantiemaanden wacht Gent ook meteen verplaatsingen naar Anderlecht en Club Brugge.

In het tussenseizoen bevestigde Gent zijn vertrouwen in coach Fernandez. Deze zegt zelf supergemotiveerd te zijn nu vanaf nul weer een nieuwe start te krijgen. Gent mikt weer op een plaats in Play-Off 1 en heeft Europees voetbal als finale doelstelling.

De weinige lichtpunten van Gent uit ’12-’13 staan in de belangstelling van topclubs. Christian Brüls trekt naar Nice, het is zeer twijfelachtig of Mboyo bij de club zal blijven. Ook Corstjens en Maréval lijken weg te gaan. Ex-W-B’ers De Smet en Remacle worden definitief verkocht aan respectievelijk Kortrijk en Lokeren.
De grootste nieuwe namen bij Gent zijn Nana Asare en Nicklas Pedersen. Asare kent een verleden bij Mechelen maar belandde op een zijspoor bij FC Utrecht in Nederland. Pedersen komt over van KVM na een langgerekte transfersoap.
Yassine El Ghanassy keert terug na een teleurstellend avontuur bij West Bromwich. Het is nog maar zeer de vraag of hij zijn oude niveau zal terugvinden of hervalt in kleine fratsen, schandalen en ruzies.

Het is nog wachten op enkele grote transfers wil AA Gent een grote kwaliteitsinjectie bereiken. Geeft de club nog een kans aan zijn spelers beter te doen dan vorig seizoen of zal er op nieuwe helden gerekend worden?

Het openingsduel zal meteen een sterk beeld geven van de huidige stand van zaken.

(door Robin Maes)