STADIONTOUR | STOP 2

We staan hier op de hoofdtribune van de Freethiel. Vreemde naam voor een stadion, niet? Freethiel… Om de oorsprong te achterhalen stappen we in de teletijdmachine en flitsen we ons terug naar de jaren ’30.

‘Weest gegroet! Mijn naam is Frederik Thielemans, eigenaar van een schone lap grond met daarrond een wielerpiste, de grootste namen van dezen tijd hebben hier heroïsche koersen gereden. Provinciale voetbalploeg Sportkring Beveren-Waes stelt den vraag om alhier op mijn grond hun wedstrijden te mogen spelen en dat laat ik volgaarne toe!’

Frederik Thielemans dus, vandaar de Free-thiel. Ondertussen wandelen we verder met een mooi zicht op het speelveld. Ter hoogte van de middenlijn houden we even halt om de geschiedenis van de club toe te lichten.

SK Beveren werd opgericht in 1935 en speelde jarenlang in de provinciale reeksen. Vanaf 1960 ging het pijlsnel en promoveerde de club in zes jaar tijd van 4e naar 1e nationale.

De belangrijkste glorieperiode van SK Beveren begon in 1978. Het haalde dat jaar de finale van de beker van België en een jaar later werd de ploeg landskampioen en haalde  ze de halve finale van Europacup 2, waarin ze Inter Milaan uitschakelden en uiteindelijk hier op de Freethiel nipt verloren van FC Barcelona. In 1984 volgt een tweede landstitel.

Wandel nu verder naar de overkant van de hoofdtribune.

We zien aan de rechterkant het beruchte vak E, de staantribune met haar bekende akoestiek, dat plaats biedt aan 3000 toeschouwers. De totale capaciteit van het stadion is 8190. In de gloriejaren van de club konden er tot zelfs 22 000 mensen binnen.

We vervolgen nu onze weg richting de derde verdieping.