Onze community werking wil niet enkel in België maar ook in het buitenland zijn sociaal engagement tonen.

Fajar Baru is een opvangtehuis voor verlaten kinderen in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Kinderen worden in Indonesië vaak achtergelaten aan de kloosterpoort omdat hun ouders niet meer voor hen kunnen zorgen. Meestal gaat het om kinderen van gescheiden ouders of weeskinderen zonder familie of gewoon mensen zonder uitweg.

 

Nadat de Sint-Niklase zuster Gaudentia Jakarta had bezocht was ze aangedaan door deze jammerlijke evolutie. De schrijnende toestand kon haar niet meer loslaten en wilde daarom haar hulp aanbieden. Na haar thuiskomst besloot ze samen met Koen Vondenbusch, zaakvoerder van de Wase Vijverwinkel en partner van Waasland-Beveren, de vzw Fajar Baru op te richten. Zo werd in 2012 een werkgroep samengesteld met een twintigtal actieve medewerkers. Het doel van vzw Fajar Baru is het ondersteunen van het Indonesische project met financiële hulp.

 

Die financiële steun is nodig voor de bouw van een slaapplaats voor jongens en meisjes en verblijfplaats voor de zusters.  In België wordt alles gecoördineerd vanuit het klooster van de Zusters Filip Neri uit de Kalkstraat in Sint-Niklaas.

 

 

De werkingskosten van het huidige opvangtehuis in het klooster met een vijftigtal kinderen die er permanent verblijven wordt via de vele lokale giften verzameld. Gelden vanuit België gaan integraal naar de bouwwerken.

 

In Indonesië kan vzw Fajar Baru rekenen op twee sterke troeven: de geëngageerde pater Schreurs, die al sinds 1968 in Indonesië verblijft en de Zusters van de Rozenkrans. De Zusters van de Rozenkrans beschikken over een klooster in Jakarta waar zij een gedeelte van het gebouw afstaan voor de werking van Fajar Baru. De zusters zijn ook nog actief met het ambulant helpen van verwaarloosde kinderen. Het doel van onze Belgische vzw Fajar Baru is het ondersteunen van onze zuidelijke naamgenoot met financiële hulp. Dat kan pas door de vele initiatieven en vooral door de sympathie die onze organisatie opwekt. Alle financiële steun komt ook rechtstreeks bij Fajar Baru in Indonesië.

 

Waasland-Beveren en Fajar Baru

 

Waasland-Beveren organiseert jaarlijkse een stadionactie ten voordele van Fajar Baru. In 2014 speelde Waasland-Beveren tegen KRC Genk één speelhelft in speciaal bedrukte wedstrijdshirts met het logo van Fajar Baru. Die exclusieve shirts werden na de wedstrijd te koop aangeboden in een online veiling. Ook ging er per verkocht inkomticket € 1 naar het project. Ook snoep werd te koop aangeboden aan € 3 per zakje.

 

In januari 2015 heeft onze Community Manager Valy Van de Merlen een bezoek ter plaatse gebracht. Hij heeft, in het gezelschap van zuster Gaudentia en voorzitter van Fajar Baru Koen Vondenbusch uit Sint-Niklaas,een week verbleven in Jakarta. Zo kon hij zelf ondervinden in welke omstandigheden de kinderen verbleven.

 

Tijdens het seizoen 2015-2016 speelden we op tweede kerstdag tegen Lokeren. Ook toen werd per verkocht inkomticket € 1 aan het project geschonken. Daarnaast werden nog 5000 kerstmutsen gemaakt en verkocht aan € 5 per muts.

 

Mei 2016 bezocht speler Arthur Irawan, peter van het project, zelf het opvangtehuis van de kinderen. Hij overhandigde enkele goodies en shirts van Waasland-Beveren.

 

Dit seizoen vond de stadionactie plaats tegen STVV op 22 december. Bijwonen wedstrijd + friet stoofvleeslunch aan democratische prijs van € 25 per persoon. Ook de overgebleven kerstmutsen werden verkocht in en rond het Freethielstadion.

 

In juni 2017 staat een nieuw bezoek aan het tehuis en de uitgevoerde werken door onze Community Manager op het programma.

 

OPBRENGST?
De club heeft met alle uitgevoerde stadionacties meer dan 16.000 euro verzameld voor dit project.

 

MEER INFO?

Neem dan contact op met Community Manager Valy Van de Merlen. Dat kan telefonisch (03 750 25 01) of per e-mail (community@waasland-beveren.be).