Waasland-Beveren heeft zijn eigen voetbalploeg voor personen met een mentale of fysieke beperking. Zo krijgen deze jongens en meisjes toch de kans om hun favoriete sport te beoefenen op een gestructureerde en onderbouwde manier.

GFC Waasland-Beveren vzw is een G-voetbalploeg voor volwassenen met een mentale beperking en autisme.  De club is verbonden met Waasland-Beveren. Voorheen speelde GFC Waasland onder de vleugels van RS Waasland, later Waasland-Beveren. Om de samenwerking te benadrukken werd in december 2015 de naam officieel veranderd naar GFC Waasland-Beveren vzw.

 

WIE?

GFC Waasland-Beveren is een G-voetbalploeg voor volwassenen met een mentale beperking of autisme uit het Waasland.

De club is opgericht in 2007 en telt een 30-tal spelers tussen 20 en 50 jaar, onder wie enkele vrouwen.  Onze thuisbasis is het Puyenbekestadion in de Watermolenstraat 104 te Sint-Niklaas.

*Foto in hoge resolutie downloaden? Klik op de foto!

BAND MET WAASLAND-BEVEREN

GFC Waasland-Beveren is een zelfstandige vzw met eigen bestuur en Algemene Vergadering. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de pedagogische, administratieve en financiële aspecten.  GFC is aangesloten bij de Sportfederatie S- Sport // Recreas.

Maar GFC heeft een bevoorrechte band met profvoetbalclub Waasland-Beveren. Waasland-Beveren voorziet de spelers hun outfit: trainingspak, T-shirt, korte broek, kousen.  Jaarlijks mogen ze gratis een thuiswedstrijd in eerste klasse in Beveren meemaken, waarbij de spelers van GFC een erehaag mogen vormen voor de profvoetballers. Via W-B is GFC aangesloten bij de KBVB.

Omdat de meeste spelers uit Sint-Niklaas en omgeving komen, gaan onze trainingen en competities door in het Puyenbekestadion in Sint-Niklaas.

WANNEER EN WAAR?

De trainingen gaan wekelijks door op zaterdag van 10:00 uur tot 12:00 uur in het Puyenbekestadion, A-terrein, Watermolenstraat 104, Sint-Niklaas.  Alle spelers worden vanaf 9:30 ter plaatse verwacht zodat de training op tijd kan beginnen. Tijdens de training is er een kleine pauze, waarop de spelers eens kunnen drinken of een koek eten (drank en koek zelf meebrengen).  Na de training kan er gedoucht worden. Er zijn uiteraard aparte kleedkamers voor mannen en vrouwen.  Wie wil, kan nadien in de cafetaria nog wat bijpraten met een drankje (zakgeld meenemen).

COMPETITIE EN TORNOOIEN

GFC neemt ook deel aan de provinciale competitie en aan tornooien. Aan de competitie kan niet iedereen deelnemen omdat er telkens maar 7 spelers kunnen deelnemen (+ 2 reserven) en omdat de competitie volgens niveau wordt gespeeld. De trainers selecteren de spelers vooraf. We verwachten van de spelers dat ze die selectie respecteren! Het vervoer naar de competitiewedstrijden gebeurt met het busje van Waasland-Beveren, aangevuld met eigen auto’s van trainers of spelers. We schrijven ons ook in voor drie tornooien per jaar en daar mag iedereen aan deelnemen en we verwachten dan ook iedereen! Er wordt trouwens een bus ingelegd. De vervoerskosten worden door de club gedragen.

Klik hier voor het verslag en foto’s van het tornooi op 3 november 2019.
Partner voor onze eigen tornooien is Drankgigant uit Beveren. Klik op de afbeelding voor meer info over onze partner.

EEN ACTIEVE CLUB en VRIENDENGROEP!

Elke week is er een activiteit: ofwel is er op zaterdag van 10.00-12.00 training voor alle spelers, ofwel nemen de spelers deel aan een competitiewedstrijd, ofwel gaan we met zijn allen naar een tornooi.  Aan teambuilding wordt ook gedacht : in de kerstvakantie is er bowling, in maart gaan we  op tweedaagse stage, we kregen al eens een training van de proftrainers van WB of we gaan samen naar een match kijken. Indien mogelijk nemen we deel aan de Special Olympics en we sluiten het jaar af met een BBQ in juni. Meer en meer is de ploeg uitgegroeid tot een echte vriendengroep.

TWEEDAAGSE STAGE

Een speciaal moment van groepsvorming is de tweedaagse stage op verplaatsing met de bus! De spelers verblijven in een goed uitgerust sportcentrum, met moderne slaapvertrekken en een degelijk restaurant en ontspanningszalen. De trainers werken dan een heel programma uit. Uiteraard worden voetbaltechnieken geoefend, maar het wordt nog leuker met paintball, een avonturenparcours, een avondlijke dropping, enz. De spelers moeten maar een beperkte bijdrage betalen, want het grootste deel van de kosten komt uit de clubkas.

GFC WAASLAND-BEVEREN OP SPECIAL OLYMPICS

In 2019 nam GFC voor een eerste deel aan de Special Olympics. Deze nationale spelen gingen door in Beveren en Sint-Niklaas. GFC viel in de prijzen. Lees het verslag hier: GFC W-B valt in de prijzen bij Special Olympics 2019

HOE LID WORDEN?

De club is bedoeld voor volwassenen met een beperking. In de regel hebben die mensen een nummer bij het Vlaams Fonds (VAPH). Dat is een vereiste vanwege de Voetbalbond en vanwege de Special Olympics.

Wie lid wil worden mag/moet eerst twee trainingen (gratis) mee komen spelen. Dan adviseren de trainers het bestuur of de kandidaat bij de club kan aansluiten.  Het clubbestuur zal de beslissing nemen. Uitzonderlijk kan het zijn dat iemand niet aanvaard wordt. We zijn immers een G-ploeg, bestaande uit spelers met speciale noden en het bestuur wil bewaken dat de spelers in de juiste context kunnen spelen.  Vanuit diezelfde bezorgdheid kunnen spelers door het bestuur geschorst of definitief uitgesloten worden, bv. omwille van grensoverschrijdend of herhaaldelijk onsportief gedrag of agressie. Ook wie meer dan normaal afwezig blijft op trainingen kan geschorst of uitgesloten worden.  Uiteraard wordt de speler in voorkomend geval tijdig verwittigd en komt dit zeer uitzonderlijk voor.

 

LIDGELD en ANDERE KOSTEN

Elk jaar krijgen de spelers een brief met daarin de vraag hun lidgeld te betalen voor 15 augustus op het rekeningnummer BE77 7370 4199 1242 van GFC Waasland-Beveren vzw. In 2019 bedraagt het lidgeld €88. Wie zijn lidgeld niet tijdig betaalt, kan geen lid blijven en moet zijn uitrusting terug geven.

Alle leden krijgen na betaling automatisch een attest voor hun mutualiteit, zodat ze een deel van het lidgeld kunnen terugkrijgen.  Voor leden die in Sint-Niklaas wonen en een Kansenpas hebben, is er een regeling waarbij het OCMW het lidgeld voor een groot deel mee betaalt. Voor dat geld zijn de spelers verzekerd en krijgen ze hun speluitrusting.  Uitzonderlijk moeten de spelers nog andere kosten maken, bv. een kleine bijdrage voor de ontspannende activiteit in de kerstvakantie of voor de tweedaagse stage of voor de BBQ op het einde van het seizoen.

Dat lidgeld is absoluut niet voldoende om de club draaiende te houden.  Gelukkig krijgen we subsidie van de stad Sint-Niklaas, Sport Vlaanderen en van Club 51 of andere serviceclubs.  En uiteraard is er ook Waasland-Beveren die ons heel wat voordelen biedt.

ONZE TRAINERS ZIJN TOPPERS!!!

Vier trainers geven het beste van zichzelf om onze spelers te motiveren, hen techniek bij te brengen, aan te moedigen, kortom… om er een toffe voetbalclub van te maken waarop zij én de spelers én het bestuur trots op zijn.

HET CLUBBESTUUR

CONTACTGEGEVENS


KORTE VOORSTELLING VAN DE CLUB
Voorstelling GFC Waasland Beveren juni 2019

AANVRAAG LIDMAATSCHAP
Klik hier om het aanvraagformulier te downloaden

KALENDER GFC W-B SEIZOEN 2019-2020
Klik hier om de kalender voor het seizoen 2019-2020 te bekijken